Staršie dorky Dusla sú po jeseni na čele

Staršie dorastenky šalianskeho Slovan Duslo sú po jesennej časti I. hádzanárskej ligy dorasteneckej ligy príjemným prekvapením súťaže, keď sa po jej polovičke nachádzajú na vedúcej pozícii.
Skúsená trénerka a bývalá výborná hádzanárka šalianskeho Dusla Darina Braunová (poznámka: môže sa pochváliť nielen titulom majstra Slovenska, ale aj prvenstvom v Slovenskom pohári) sa ujala trénerského kormidla pri družstve starších dorasteniek pred štartom ročníka 2018/2019. „Začiatky neboli ružové“ hovorí trénerka Darina Braunová, nakoľko prípravu sme odštartovali iba s niekoľkými dievčatami (poznámka: pracovné povinnosti – brigády, dovolenky,...), postupne sa to stabilizovalo a v jesennej časti sme obsadili výborné druhé miesto. V jarnej odvete nám však vypadli až tri hráčky zo základu: Bianca Ševčíková,Gizela Kollerová a do družstva žien odišla Olívia Ščípová, čo bol dosť citeľný zásah do hernej koncepcie družstva.“  Napriek tomuto handicapu dievčatá zabojovali, snažili sa nahradiť chýbajúce hráčky a iba o kúsok „minuli“ medailové stupne, keď skončili na štvrtom mieste so štvor bodovou stratou na druhý ŠKP Bratislava a sedem bodovým náskokom pred kombinovaným mužstvom Bánovce n/B + Partizánske.

Vydarená príprava a výborná reprezentácia

Pred štartom tohto ročníka si realizačný kolektív (vedúca družstva Janette Pálová, bývalá výborná hráčka šalianskeho Dusla) s trénerkou Darinou Braunovou a dievčatami určili isté pravidlá, dievčatá sa  profesionálne postavili aj k tréningovému procesu a veľmi dobre nám padlo aj kondičné sústredenie kolektívu na Krpáčovej, ktoré s nami, čo nás potešilo  absolvoval aj šéf trenér RCH Šaľa Peter Pčola. Pomohlo hráčkam nielen nabrať kondíciu  a „dobiť“ baterky, ale pomohlo skĺbiť hráčsky kolektív, čo sa odzrkadlilo aj v hernej pohode počas celej jesene.     
Vysvedčenie o ich pripravenosti na nový ročník 2019/2020 im  „vystavil“ súper najvyššieho rangu, keď v prvom kole pricestoval do Šali minuloročný slovenský majster ŠŠK Prešov. Ten od úvodných minút potvrdzoval pri Váhu výkonom, že to s obhajobou titulu myslí vážne a so šiestimi hráčkami, ktoré štartujú aj v medzinárodnej MOL lige žien viedol do prestávky 13:17.  Zverenkyne trénerky Dariny Braunnovej však nespanikárili, začali praktizovať svoju hru a gól po góle sťahovali náskok  súpera. Napriek tomu, že hostky mali vo svojom strede top kanonierku Martinu Popovcovú (poznámka: zaznamenala v dueli 14 gólov), Bianka Ševčíková dokázala vyrovnať v 52. minúte na 25:25 a od tohto momentu aj vďaka netradičným strelkyniam Dominike Gállovej (strelila v zápase 9 gólov) a Linde Letkoveju,  skórovali v závere už iba šalianky a nakoniec sa tešili z víťazstva 29:25.
O týždeň dosiahla Šaľa ďalšie cenné víťazstvo 30:24, keď porazila doma Bytču, aj vďaka 11 gólom Ščípovej (Bytča skončila po jeseni tretia), ktorá má v svojich radoch najlepšiu strelkyňu súťaže Lauru Holincovú – 105 gólov).   V 3. kole vyhralo Duslo Šaľa na palubovke kombinovaného družstva Bánovce – Partizánske v pomere 23:26 a v ďalšom doma „rozdrvili“ Košice o 20 gólov.  V piatom kole dosiahla Šaľa tesné, ale  cenné víťazstvo o gól v Dunajskej Streda a druhú polovičku súťaže odštartovali hladkou výhrou o 10 gólov so Stupavou. Prvá a jediná prehra prišla v 7. kole, keď zverenkyne Dariny Braunovej nestačili na „posilnenú“ Iuventu Michalovce (poznámka: viacero hráčok z kádra seniorského družstva) a prehrali 22:19. Štyri kolá pred koncom porazili šalianky doma hladko Trenčín o 11 gólov a po cennej výhre 23:24 v Bratislave s ŠKP už bolo zrejmé, že atak na medailové stupne po polovičke súťaže sú reálne. Potvrdili to posledné dva domáce duely s družstvami, ktoré boli v spodnej polovičke tabuľky. S kombinovaným dužstvom Nitra/Hlohovec vyhralo Duslo o 19 gólov a po zápase so zástupcom východného Slovenska Vranovom n/T, v ktorom vyhrala Šaľa 42:20 sa oprávnene tešila z jesenného prvenstva, nakoľko zaváhaniam sa nevyhli ani najväčší prenasledovatelia Dusla.       

Výsledky starších doriek Slovan Duslo Šaľa – I. liga  jeseň 2019:

1. kolo: Duslo Šaľa – ŠŠK Prešov 29:25 (13:17) Gállová 9, Ševčíková 5
2. kolo: Duslo Šaľa – HK Bytča 30:24 (16:10) Ščípová 11, Ševčíková 4, Zlatinská 4,...
3, kolo: Bánovce + Partizánske – Duslo Šaľa 23:26 (12:13) Ščípová 9, Greštiaková 5, Gállová 4,...
4. kolo: Duslo Šaľa – Košice 35:15 (15:9) Greštiaková 8, Bergendiová 7, Ševčíková 5,...
5. kolo: Dunajská Streda – Duslo Šaľa 23:24 (12:12) Ščípová 11, Bergendiová 4, Ševčíková 3,...
6. kolo: Duslo Šaľa – Stupava 30:20 (16:12) Blašková a Bergendiová 6, Bolfová 4,...
7. kolo: Michalovce – Duslo Šaľa 22:19 (12:7) Bolfová 7, Ševčíková 4, Bergendiová 3....   
8. kolo: Duslo Šaľa – Trenčín 30:19 (13:10) Darázsová 5, Ševčíková 5, Bolfová a Miťková po 4,...
9. kolo: ŠKP Bratislava – Duslo Šaľa 23:24 (15:14) Bergendiová 5, Darázsová 5, Zlatinská 4,...
10. kolo: Duslo Šaľa – Nitra + Hlohovec 36:17 (15:12) Bolfová 8, Ševčíková 7, Gállová 5,... 
11. kolo: Duslo Šaľa – Vranov n/T 42:20 (24:10) Greštiaková, Ševčíková a Bolfová po 7, Bergendiová 5,.... 

Poznámka: Olívia Ščípová odohrala za staršie dorky v jesennej časti 5 zápasov.


Odvetná časť bude náročná 

Jesenné prvenstvo šalianskych hádzanárskych nádejí v dorasteneckej lige má svoj cveng, nakoľko kolektív bez veľkých hviezd sa dokázal presadiť v silnej mládežníckej konkurencii. „ Samozrejme, že polovičný titul teší, hodnotí úspešná trénerka Darina Braunová, nakoľko sme súťaž odštartovali nečakaným triumfom s majstrom a potom dievčatá, ktorým ďakujem za pekný darček k okrúhlym decembrovým narodeninám pokračovali v kvalitných výkonoch po celú jeseň. Prvenstvo je dielom celého hráčskeho kolektívu, ktorý bol súdržný a najmä dobrému fyzickému a psychickému základu, ktoré doplnili disciplinovanou hrou a bojovnosťou, čo bolo rozhodujúce vo viacerých dueloch najmä v druhých polčasoch a v záveroch duelov, ktoré neboli ľahké. Spoločnými silami aj za podpory Vedenia HK Slovan Duslo a rodičov sme nakoniec jesenné prvenstvo vybojovali „. 
Aj vzhľadom k tomu, že za vedúcou Šaľou (poznámka: získala 20 bodov so skóre 325:231, ktoré hovorí o najlepšej defenzíve) je trojica kolektívov: Michalovce a Bytča majú o bod menej a aj Prešov na 4. mieste so štvor bodovou stratou, ktoré sa budú snažiť ešte prehovoriť do boja o titul, nechcú pri Váhu zaspať na vavrínoch. Hoci nie je zdravotná situácia v ženskom šalianskom kolektíve v MOL lige moc ružová a opora Olívia Ščípová im v jarnej odvete asi nepomôže, chcú využiť zimnú prestávku štartami na turnajoch v Nesvadoch a v Bratislave, aby ich našla odvetná časť súťaže (poznámka: odštartovala 15. februára 2020) dobre rozohraných a pripravených. 

O prvenstvo staršieho dorastu Dusla Šaľa sa v prvej lige zaslúžili:
Kristína Kusyová, Laura Lovászová, Barbora Vnuková - Bianca ševčíková 48 gólov, Nina Bergendiová 32, Paulína Bolfová 32, Vivien Zlatinská 13, Olívia Ščípová 36, Janka Greštiaková 28, Linda Mária Letková 19, Laura Darázsová 27, Dominika Gállová 24, Petra Pálová 23, Simona Blašková 13, Lenka Miťková 20, Lucia Rozsivalová 3 a Gizela Kollerová 1. Tréner Darina Braunová, vedúca družstva Janette Pálová.

Foto archív HK Duslo: vedúce družstvo I. ligy – staršie dorastenky Dusla Šaľa

                                                                                                  JOZEF SKLENÁR           

Aktuality

Aktuálne články