Šalianky otvárali finálové dvere
Vedeniu šalianskeho hádzanárskeho klubu Slovan Duslo Šaľa, ale aj širokej rodine priaznivcov ženskej hádzanej  po skončení semifinálových duelov najskôr jedno oko plakalo  a druhé sa smialo. Spôsobili to hra, výsledky a vystúpenie našich hádzanárok v prvej polovičke mája v dôležitých súbojoch o finálovú účasť s Dunajskou Stredou.    

+ Radosť máme z toho, že zverenkyne trénera Petra Pčolu mimoriadne „potrápili“ Dunajskú Stredu, ktorá bola nielen v očiach slovenskej, ale aj českej odbornej verejnosti a médií jednoznačným favoritom semifinálových duelov a vyvrátili kvalitnými výkonmi viac ako na 90 % ich prognózy a vízie.

+ Smutné môžu byť naše hráčky a vedenie z toho, že do finálového súboja možno postúpil šťastnejší kolektív, ktorý mal aj skúsenejší a reprezentantkami nabitý hráčsky káder, do ktorého  pred štartom tohto ročníka MOL ligy prišlo päť hráčok: najlepšia brankárka r. 2019 a reprezentantka  Oguntoye ( Debrecín); spojka Elöová (Hypobank), najlepšie ľavé krídlo r. 2019 a reprezentantka Réka Bizík (KFT Érd), Pastorková – najlepší pivot r. 2019 a reprezentantka (SHK Veselí n/M) a z Baníka Most legionárka Melani Jagodič. A ak k nim prirátame také hráčky akými už v DAC boli: Monika Rajnohová  (poznámka: najlepšia hádzanárka Slovenska v roku 2019 a reprezentantka,  ktorá pred tým pôsobila vo Francúzsku) a najlepšia hráčka MOL ligy v r. 2019 a reprezentantka Boglárka Bizík (poznámka: viac rokov pôsobila v maďarskej lige) tak nie je pochýb, že v súbojoch s DAC siahali naše hádzanárky po fantastickom úspechu.

Pred rozhodujúcim duelom bolo otázne  s akou taktikou vyrukuje doma favorizovaný DAC a jej  skúsený maďarský tréner Viktor Debre.  

a./ či to bude jednoznačná ofenzíva, ktorú predurčovalo aj umiestnenie jej troch hráčok: Beatrix Élőová – 129 gólov a 3. miesto,  Réka Bizík – 122 gólov a 5. miesto  a  Kata Juhos – 119 gólov a 7. miesto v tabuľke najlepších strelkýň MOL ligy  (spolu dosiahli 370 gólov, pričom komplet DAC ich nastrieľal v 22 kolách 655 gólov, čo je viac ako 50 % z produkcie kolektívu);  naša najlepšia kanonierka Natália Némethiová bola so 134 gólmi na druhom mieste v tabuľke.

b./ druhou alternatívou bola ich výborná defenzíva s reprezentačnou brankárkou Viktóriou Oguntoye, ktorá inkasovala iba 509 gólov (tretia najlepšia v súťaži), čo potvrdzuje aj vzájomná bilancia vzájomných duelov Dusla s DAC (základná časť: 24:24 a 24:30; v semifinále: 24:33, 30:28 a 23:25), v ktorých sme sa nedostali v štyroch dueloch cez 24 nastrieľaných gólov).      


Rozhodujúci tretí semifinálový duel, ktorý  sa hral už pred diváckou kulisou mal vyrovnaný priebeh, ale domáci použili v ňom taktiku s prepracovanou defenzívou a "osobnou obranou" na našu najlepšiu strelkyňu Némethovú (poznámka: táto taktika priniesla osoh aj v druhom polčase druhého semifinále) a boli od úvodu v tesnom vedení (4:3,7:6, 9:8) a až tesne pred polčasom získal 2 – 3 gólový náskok (12:9, 14:12). Po obrátke naše dievčatá vyrovnali nielen hru, ale aj skóre (v 37. minúta vyrovnala Rácková stav duelu na 16:16), ale boli to nakoniec domáce hráčky, ktoré aj vďaka tomu, že „ubránili“ a eliminovali našu najlepšiu strelkyňu Némethovú a dokázali zaznamenať v treťom zápase síce iba 25 gólov (najmenej v piatich vzájomných dueloch s Duslom), ale stačilo im to na postup do finále.                     

+ + +

„ Bolo to pekná hádzaná, povedal po zápase tréner Dusla Štefan Pčola. Hráčky sa statočne  popasovali s elitným protivníkom. Chceli sme celému hádzanárskemu Slovensku dokázať, že to nemusí byť také jednoznačné, že finálovým súperom Michaloviec bude DAC. Sme smutní, že to tak „dopadlo“, ale teraz nás čaká súboj o 3. miesto s Prešovom. Motiváciu stále máme a chceme získať aspoň bronz, aj keď sme boli blízko finále“.     

+ + +

DAC Dunajská Streda -  Duslo Šaľa 25:23 (14:12) R: Cipov, Klus; 87 divákov; vylúčené: 7 – 6, ČK: Bugárová  po 3 vylúčeniach; pokutové hody: 3/2 – 4/2.

DAC góly: Elöová 6/2, Réka Bizík 5, Juhos 4, Boglárka Bizík 4, Bugárová a Demeterová po 2, Straková a Jagodičová po 1. Tréner Viktor Debre.

DUSLO: Furgaláková – 1 gól, Vorzáčková -  Rácková 3, Takáčová,  A. Obstová 4, Špendlová,  B. Königová 5, Ščípová, Pócsiková 3/1,  Tulipánová 1,  Némethová1, Varjássiová, Matušincová 1, Trepáčová 4/1, Zlatinská. Tréner:  Peter Pčola, asistent:  Andrea Šalatová.

poznámka: Dunajská Streda vyhrala sériu 2:1 a postúpila do finále

+ + + .

Najbližší program:

o 3. miesto - sobota 22. 5. 2021 o 18.00 hod.: HK Slovan Duslo Šaľa – ŠŠK Prešov  
finále - nedeľa 23.5.2021 o 17.30 hod. Iuventa Michalovce – DAC Dunajská Streda

                                                                                            JOZEF SKLENÁR          
Aktuality

Aktuálne články