V siedmom kole pricestuje český nováčik
V siedmom kole pricestuje český nováčik

+ Tento víkend sa naše dievčatá opäť stretnú s nováčikom tohto ročníka, ktorým je však zástupca západo českého kúpeľného mestečka Lázně Kynžvart, ktoré má necelých 1.500 obyvateľov a je z okresu Cheb.  Zverenkyne slovenského trénera Petra Sabadku sú doposiaľ príjemným prekvapením a oživením medzinárodnej MOL ligy a sú druhým zástupcom okresu Cheb v najvyššej spoločnej medzinárodnej súťaži (poznámka: prvý zástupca hádzanárky RH Cheb odohrali dva ročníky v medzinárodnej súťaži a v 46 zápasoch získali pri pasívnom skóre 921:1221 sedemnásť bodov, keď sedem duelov vyhrali a v troch sa rozišli so svojim súperom remízou, čo mu stačí v konkurencii 27 hádzanárskych kolektívov na 24. miesto).  

+ Zdá sa, že Kynžvart pri jeho ligovej premiére by mohol už v tomto ročníku svojho okresného rivala tromfnúť, nakoľko sa nachádza po šiestich kolách na šiestom mieste tabuľky, keď získal doposiaľ už 8 bodov pri aktívnom skóre 163:158. Na domácej palubovke vyhrali všetky tri duely, keď porazili: Písek 30:28; Zlín 21:20 a cez víkend aj Olomouc 36:29, aj keď ešte v polčase bola remíza 15:15. Veľké prekvapenie  pripravili pre českých odborníkov, keď si odviezli z palubovky Slávie Praha dva body po výhre 28:29. Nesklamali však ani v Dunajskej Streda, kde prehrali 26:23 a v Plzni taktiež o tri góly 27:24.

+  Tréner Peter Sabadka má v hráčskom kádri  nemenej než tri legionárky: Tamaru Jovičevič (r. 1998, 185 cm, Bosna Hercegovina), ale aj dve hráčky so slovenskými koreňmi: ex reprezentantka Annamária Patrnčiaková (r. l990), ktorá bola v ročníku 2017/2018 najlepšou strelkyňou súťaže a mladá Andrea Rudincová (r. 2003).  
Pred štartom tohto ročníka však privítal v hráčskom kádri dve zahraničné posily: Zo Švajčiarska (LK Zug) prišla bývalá juniorská reprezentantka brankárka Anežka Zuzánková (r. l994) a zo švédskeho HC Kristiandstadu prišla bývalá seniorská reprezentantka,  183 cm vysoká spojka Martina Weissenbilderová (r. l992), ktorá je s 30 strelenými gólmi na 11. mieste medzi kanonierkami MOL ligy. V majstrovských bojoch sa skúsený tréner spolieha aj na mladé hádzanárske nádeje, medzi ktoré dozaista patria Veronika Dvořáková (r. 2000), ktorá strelila doposiaľ 31 gólov a je v streleckej tabuľke na 8.. mieste tabuľky, o gól menej  a 19. miesto ešte patrí Kristýne Königovej (r. 2003 – 25 gólov). Svoje miesto v družstve si však „zastanú“ aj:  Rampová a Michalcová (obe r. 2003), Hejkalová a Srpová (obe r. 2002), ale aj Švihnosová s Tesařovou (obe r. 2000), ktoré sa v kolektíve radia už medzi skúsenejšie. .    

+ Doterajšie výsledky a tabuľkové postavenie českého nováčika nadväzujú na predsezónne slová „šéfa klubu“ Vladimíra Königa, ktorý hovoril o tom, že sa chcú vyhnúť v prvom ročníku pôsobenia v medzinárodnej súťaži záchranárskym prácam a v prípade šanci chcú zabojovať o české pohárové pozície a medzinárodnú súťaž.
Pohľad na súčasné výsledky Kynžvartu a hráčsky káder hovoria o tom, že v sobotu 23.10.2021 o 18. 000 hodine privítame v Šali kvalitného súpera a na tento duel susedov v tabuľke (poznámka: Duslo Šaľa je na 7. mieste so ziskom 7 bodov a aktívnym skóre 170:138) prinesie hodnotnú hádzanú, na ktorú Vedenie HK srdečne pozýva všetkých svojich priaznivcov.  

                                                                                                                                    JOZEF SKLENÁR

+ + + + +

MOL ligový telegram

Šieste kolo, ktoré bolo roztiahnuté do troch týždňov (poznámka: predohrávka Písek – Most sa odohrala už 28.9.2021, posledné duely tohto kola až v nedeľu 17.10.2021) a bolo veľmi bohaté na korenie kolektívnych športov – góly, ktorých padlo neúrekom. V dvoch dueloch: Kynžvart – Olomouc (36:29) videli diváci 65 gólov, v poľskom Chorzówe, kde hostili Porubu (32:34) dokonca o jeden viac. V Dunajskej Strede v zápase so Zlínom chýbal k splneniu  hranice 60 gólov iba jeden projektil (37:22), dva góly chýbali zasa v predohrávke kola Písek - Most (23:35). Kuriozitou v tejto bilancii je skutočnosť, že najmenej gólov „iba“ 53 vzhliadli v dueli našich dievčat v Stupave, nás teší, že Šaľa bola v tomto kole s najvyšším 39. gólovým  prírastkom v sieti súpera.

+ + +     
Strelecky sa v tomto kole darilo Silvii Poláškovej (r. l998 – Sokol Poruba), ktorej 10 gólov v Chorzówe stačilo k cennému víťazstvu. O jeden gól menej zaznamenala najlepšia strelkyňa MOL ligy Veronika Galušková z Plzni v Hodoníne, ale závidenia hodný je jej strelecký priemer viac ako 8 strelených gólov na zápas. Deväť gólov po prvý krát počas pôsobenia v MOL lige  zaznamenala v spomínanom dueli aj domáca Laura Víchová (r. l994 -  Hodonín). Po osem gólov pribudlo do streleckej tabuľky Martine Weissenbilderovej (r. l992),v zápase s Olomoucom, ale aj maďarskej legionárke v drese DAC – u Beatrix Elö v dueli so Zlínom. Šaliansku hádzanársku verejnosť teší, že do tejto spoločnosti sa vracia aj slovenská reprezentantka Katarína Pócsíková, ktorá   
zaznamenala v Stupave sedem gólov.

+ + +
Napriek tomu, že sa hralo v 6. kole niekoľko „šlágrov“ a padalo aj veľa gólov sa hralo v medziach fair – play, keď arbitri udelili v 6 majstrovských dueloch iba jedinú červenú kartu, keď zápas Hodonín – Plzeň nedohrala skúsená domáca hráčka Šárka Pospíšilová (r. l987), keď po troch vylúčeniach na dve minúty videla v 33. minúty aj červenú kartu. „Najbojovnejší“ bol duel Kynžvart – Olomouc, v ktorom 12 hráčok (6:6) videlo dvoj minútový trest.  
V zápasoch Chorzów – Poruba (3:5) a Stupava – Šaľa (4:4) „oddychovalo“ po dvoch minútach osem hráčok, najmenej iba päť najmenších trestov videli priaznivci ženskej hádzanej v dueli Dunajská Streda – Zlín (1:4).

+ + +
Minulý týždeň sa rozbehli aj medzinárodné hádzanárske poháre. Z českých zástupcov už postúpil do ďalšieho kola v Europa Cupe Sokol Písek, ktorý vyhral na domácej palubovke so zástupcom Bosny Hercegoviny HRK Grude 38:27, druhý zápas v Písku sa už v nehral z dôvodov nízkeho počtu hráčok súpera (zranenia a choroba), Tento víkend zasiahne do súťažných bojov v tomto pohári aj Slávia Praha, ktorá odohrá oba duely s klubom Esstreso Mestrano v Taliansku. Menej sa darilo majstrovi Česka Baníku Most, ktorý v Lige majstrov prehral doma so zástupcom Rumunska klubom CS Cisnadie 26:27 (10:12), ale chce postúpiť.

Úspešne si v európskych pohároch viedli aj slovenskí účastníci MOL ligy, keď majster UIuventa Michalovce po dvoch výhrach v Pohári EHF (predtým Vyzývací pohár) porazila na domácej palubovke zástupcu Bosny Hercegoviny RK Hadžči 39:17 a 38:15 (poznámka: v tomto dueli po dlhšej zápasovej prestávke nastúpila aj ex šalianka Klučková a zaznamenala 5 gólov) a postúpila do 3. kola.
Darilo sa aj Dunajskej Strede, ktorá v Európa Cupe porazila doma taktiež zástupcu Bosnianskej hádzanej ŽRK Banja Luka 28:26 už aj s novou posilou reprezentantkou Slovenska Emmou Hudákovou a cez víkend odohrá odvetný zápas u súpera.

+ + +
Predohrávky 7.  kola MOL ligy:    

Plzeň – Most 22:29 (Víchová 9, Kalinová 6, Cyganová 3,... – V. Galušková 9/3, Vlachová 5,. Choleva 5/1,.. poznámka: odohralo sa už 22.9.2021..

Slávia Praha - Dunajská Streda 26:31 (Holečková 5, Míšová 5, Svobodová 4,..... – B. Elö 9/5, R. Bízik 6, E. Hudák 6,... poznámka: odohrali 20.10.2021.
                                                                                                                               JOZEF SKLENÁR
Aktuality

Aktuálne články