MOL ligový telegram 4. kola + Reprezentácia Slovenska
V tomto ročníku MOL ligy už bude najmä v jej prvej časti samozrejmosťou, že jednotlivé kolá budú  „rozťahané“ až do piatich dní (poznámka: štart niektorých kolektívov v pohároch EHF) a štvrté kolo, ktoré prinieslo aj niekoľko ťahákov nebolo výnimkou. V strede týždňa sa stretli v Moste dva dovtedy naplno bodujúce kolektívy:  posledný majster  s jedným z lídrov tohto ročníka Sláviou Praha e bolo jasné, že minimálne jeden z nich z tejto štatistiky vypadne. Po 4. kole je ňou pražská Slávia, ktorá prehrala o deväť gólov (30:21).  Ďalší ťahák bol pod Vihorlatom, kde sa stretli v minulom ročníku dva najlepšie celky Iuventa – DAC (20:19) a české média zaradili medzi dôležitý, resp. ako aj súboj ďalšieho lídra šalianskeho Dusla s Olomoucom (31:25). oboch bronzových medailistov z národných šampionátov.   

+ + +  

Aj v tomto kole sa bude prepisovať jedna štatistika v počte strelených gólov v jednom dueli. Nebude to v časti gólová  úroda (poznámka: v 3. kole padla 70 – gólová hranica v dueli Kynžvart – Zlín 41:29), ale naopak. V dueli  Michalovce – Dunajská Streda, v ktorom videlo „iba“ 320 divákov „iba“ 39 gólov (20:19). Druhým najchudobnejším zápasom na góly  bol súboj Most – Slávia Praha (30:21) a o dva góly viac „padlo“ v českom derby Plzeň – Poruba (30:23). Najväčšia gólová úroda – 64 gólov sa zrodila v remízovom zápase Písek – Kynžvart (32:32). Zhodne po 56 gólov videli diváci v zápase Šaľa – Olomouc (31:25)  a v ďalšom remízovom súboji kolektívov z dolnej polovičky tabuľky Zlín – Stupava (28:28).

+ + +

Skúsená Iveta Korešová (33 rokov) po svojom návrate z nemeckej Bundesligy, kde bola dva roky najlepšou strelkyňou a „medzi pristáti“ v Baníku Most (poznámka: v minulom ročníku MOL ligy bola po Veronike Galuškovej druhou najlepšou strelkyňou) siaha aj v tomto ročníku na najvyššie méty v streleckej tabuľke, keď sa stala v 4. kole s 15 gólmi, ktoré zaznamenala  v zápase Písek – Kynžvart (32:32 – skoro 50 % gólov družstva Písku) najlepšou kanonierkou. Tucet presných zásahov pridala v tomto kole jej prenasledovateľke v streleckej tabuľke Veronika Galušková (Plzeň – r. l998) a osobný rekord 11 gólov si vytvorila mladá hráčka Stupavy Paulína Bahorecová (r. l999). Streleckú fazónu si drží zástupkyňa Balkánu a hráčka Kynžvartu Marija Božovič (r. 2000), ktorá pridala do streleckej tabuľky ďalších 8 gólov a posunula sa do najlepšej desiatky kanonierok MOL  ligy. Číslo sedem je vraj šťastné a potešilo sa mu aj pätica hráčok MOL ligy: Jana Chlupová (Písek – r. l996),  Adela Stříšková (Most - 2000), Martina Weissenbilderová (Slávia Praha – l992), skúsená Kata Juhos (DAC – r. l987) a Anežka Farářová (Poruba – r. 2002), ktoré zaznamenali v 4. kole po sedem gólov.  

+ + +

V tomto kole sa v MOL lige nečervenalo, nakoľko ani jedna hráčka nemusela opustiť palubovku po 3 vylúčeniach, alebo hrubšom faule. Najviac sa „iskrilo“ v dueli Plzeň – Poruba, kde udelili 13 (8:5)  dvoj minútových trestov, o dva tresty menej (4:7) bolo v dueli Zlín – Stupava a rovných desať (7:3) v derby Michalovce – Dunajská Streda. Najslušnejším zápasom podľa tejto štatistiky bol náš súboj s Olomoucom (5:1), aj keď mali arbitri prísnejší meter na naše hráčky O jednu hráčku viac vylúčili (3:4) v zápase Písek – Kynžvart a deväť hráčok oddychovali po dve minúty v súboji Most – Slávia Praha (5:2).

+ + +   

Dva týždne sa na čele streleckej tabuľky (asociačný termín) udrží Iveta Korešová – 44 gólov (Písek), o šesť gólov menej zaznamenala Veronika Galušková (Pkzeň) a 35 gólov má na svojom konte Anežka Farářová z Poruby, ktorá bude našim ďalším súperom v 5. kole MOL ligy. Na 4. mieste je s 28 gólmi pivotka Písku Alena Stellnerová (r. l989) – Písek), o gól menej zaznamenala skúsená Kata Juhos (r. l988 – Dunajská Streda. Po 25 gólov zaznamenali: Natália Kuxová (r. 2003 – Olomouc) a Marija Božovič (r. 2000 – Kynžvart). Dvojica hráčok:  Pavla Bahorecová (r.l999 – Stupava) a Adela Stříšková (r. 2000 – Most) má na svojom konte 23 gólov.... Dvanáste miesto medzi najlepšími strelkyňami – 20 gólov patrí Olívii Ščípovej (r. 2002), na 23. mieste je Diana Mária Vargová – 15 gólov (r. 2003) a ďalšia hráčka Dusla Katarína Pócsíková – 14 gólov (r. 1993) je na 25. mieste.        

                                                                                                         JOZEF   SKLENÁR  

Reprezentácia Slovenska proti Ukrajine                                                                       

Z dôvodov asociačných termínov je tento víkend prestávka v medzinárodnej MOL lige, nakoľko sa reprezentácia Slovenska pripravuje na novembrovú kvalifikáciu s Lotyšskom. Súčasťou prípravy na tento dôležitý duel sú aj prípravné zápasy s Ukrajinou (piatok 30.9.2022 v Michalovciach o 17.45 hod. na TV Sport 2 a v sobotu 1.10.2022 vo Vranove n/Topľou), na ktoré tréner  Jorge Dueňas spolu s asistentom Petrom Pčolom nominovali 20 členný hráčsky káder medzi, ktorými nechýbajú ani hráčky Dusla Šaľa:  brankárka  Soňa Furgaláková a spojka Olívia Ščípová.  

                                                                                                        (SKL)         
Aktuality

Aktuálne články