Reprezentácia sa konečne tešila.
Asociačný termín využila ženská reprezentácia Slovenska na odohratie dvoch prípravných priateľských duelov so susednou Ukrajinou, ktoré odohrali na východe republiky, a v ktorých  dal tréner Jorge Dueňas spolu s asistentom Petrom Pčolom šancu „ukázať sa „ (poznámka: vďaka prenosu TV sa o ich forme mohli presvedčiť aj hádzanárski priaznivci) hráčkam širšieho 20 členného hráčskeho kádra, v ktorom boli:                                                                                                           

brankárky: Viktória Oguntoyová (Dunaújvárosi Kohász KA/Maď.), Soňa Furgaláková (Slovan Duslo Šaľa), Bella Oláhová (DAC Dunajská Streda) a hráčky: Karin Bujnochová (MKS Zaglebie Lubin/Poľ.), Vladimíra Bajčiová (Jomi PD Salerno ASD/Tal.), Adriána Holejová (OGC Nice Côte d’Azur Handball/Fr.), Simona Szarková, Veronika Habánková (obe Kisvárdai KC/Maď.), Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Erika Rajnohová, Natália Némethová (obe DAC Dunajská Streda), Olívia Ščípová (Slovan Duslo Šaľa),  Viktória Györiová (Szombathelyi KKA/Maď.), Nikoleta Trúnková (Kisvárdai/Maď.); Kristína Pastorková (DAC Dunajská Streda);Martina Popovcová, Bibiana Štefaniková, Alena Dvorščáková,  Natália Dmytrenková (všetky  Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (DAC Dunajská KC/Maď.).

Poznámka. Škoda, že reprezentačný tréner nebral do úvahy pri nominácii na tento dvoj zápas súčasnú výkonnosť a formu slovenských kolektívov a hráčok, nakoľko štart „iba“ dvoch hráčok Šalianskeho Dusla je pri jeho výkonoch a postavení  v tabuľke aj medzi bratmi „trochu málo“. Výkony a strelecká produktivita hráčok Iuventy Michaloviec (štyri hráčky v nominácii) a Dunajskej Stredy (5 hráčok) to v zápasoch potvrdili.                                                                                                      

+ + +  

1. zápas (Michalovce): Slovensko – Ukrajina 29:30 (15:18).                                                  
R: Klus; Cipov – 400 divákov; vylúčené: 5:3; pokutové hody: 2/1 – 1/1.                                                                     
Priebeh: 1:0; 7:7, 9:12, 13:18,... – 16:19, 19:19, 23:26, 28:30,...                          

Slovenské hádzanárky išli síce ex šalianskou odchovankyňou Lanczovou do vedenia (1:0), ale hostky sa začali okamžite presadzovať cez „deravú“ defenzívu a už v prvom polčase mali neustály náskok 1 - 3 gólov, ktorý v závere narástol až na rozdiel 5 gólov (13:18).                                                                                                 
Po obrátke prišlo v našich radoch k náprave, zlepšili sme obranu, začali sme sa presadzovať aj strelecky (Trúnková, Bujnochová, Lanczová), zmenil sa aj stav duelu  a vyrovnanie (19:19). O tri minúty neskôr sme dokonca viedli 21:20. Za nerozhodného stavu 23:23, Ukrajina tromi gólmi v rade otočila vývoj a dosiahla tesné víťazstvo.  

+ + +                                                                                                                              
2. zápas (Vranov n/T): Slovensko – Ukrajina  32:24 (14:10).   R: Klus; Cipov – 300 divákov; vylúčené: 3:5; pok. hody: 5/4 – 4/4.                                                                     Priebeh: 1:0; 6:2, 7:8, 11:8, 13.10,.... – 18:12, 22:14; 26:16; 28:22, 30:23,...       

Odveta mala úplne iný obraz ako prvý zápas a reprezentantky Slovenska sa spolu s realizačným kolektívom a priaznivcami  po 360 minútach tešili z prvého víťazstva reprezentácie pod vedením trénera  Jorge Dueňasa. Už v úvode išlo Slovensko do trháku, keď viedlo 6:2, ale tradične slabšiu „minutáž“ a chyby v nej súper trestal a dostal sa aj do vedenia 7:8. Dlho sa však z neho netešil. Strelecky disponované trio: kapitánka R. Bíziková, Lanczová a pivotka Trúnková aj s brankárkou Oguntoyovou zavelili do útoku a na prestávku odchádzalo Slovensko už so 4 gólovým náskokom.   .                                                                                     

V druhom polčase sa k nim pridali aj ďalšie reprezentačné kolegyne vrátane našej Ščípovej,... skóre narastalo a 14. minút pred koncom viedlo Slovensko o 10 gólov. (26:16)  a bolo zrejmé, že si Slovensko „zaknihuje“ prvé, ale cenné víťazstvo. Snaha hostiek o zvrat síce priniesla zníženie náskoku (26:19), ale z jasného víťazstva sa nakoniec tešila a po zásluhe Slovenská družina.

+ + +                                                                                                                          
Slovensko v zápasoch s Ukrajinou reprezentovali: Oguntoyová, Furgaláková, Oláhová: Bujnochová (5 gólov + 3 góly); Bajčiová  (2 + 1), Holejová (1 + 0), Szarková (0 + 1), Habánková (0 + 2), B. Lancz (5 + 6/1), Rajnohová (1 + 3), Némethová (0 + 0), Ščípová (1 + 3), Györiová (0 + 0), Trúnková (7 + 4), Pastorková ( 0 + 0); Popovcová (1 + 1), Štefaniková (2 + 1), Dvorščáková (0 + 0), Dmytrenková (0 + 0), R.  Bíziková (4/1 + 7/3). Tréner Jorge Dueňas, asistent Peter Pčola.  

poznámka: čísla za menom reprezentantky je počet strelených gólov v prvom a druhom zápase s Ukrajinou.                                                                   
Reprezentačný asistent Peter Pčola k duelom s Ukrajinou pre média povedal: „ V prvom zápase najmä v prvom polčase sme neboli dôslední v obrane, kde bolo málo pohybu a agresivity. Na viac sme nepremieňali pripravené šance. V odvete sme v každom prípade zlepšili obranu, ktorá dobre pracovala od úvodných minút, keď sme získavali lopty a vyrážali sme do rýchlych protiútokov, ktoré sme aj úspešne zakončovali, čo bol pri našom víťazstve rozhodujúci faktor.“   

                                                                                                 JOZEF SKLENÁR
Aktuality

Aktuálne články