MOL ligový telegram 5. kola + Ako nás privíta Západo česká metropola ?
Ani v piatom kole sa nezmenil obraz MOL ligového termínovníka, keď sa hralo od stredy do nedele (poznámka: štart niektorých kolektívov cez víkend v pohároch -  Most v Lige majstrov prehral vo  Francúzsko s Brestom 31:26, ktorý hral v minulom ročníku vo finále;  Dunajská Streda v Európskom pohári porazila na domácej palubovke Valur Reykjavik – Island 29:26) a opäť prinieslo veľké prekvapenie v podobe prehry slovenského suveréna Iuventy Michalovce o gól v Olomouci. K druhému prekvapeniu sa schyľovalo v kúpeľnom Kynžvarte, ktorý v strede týždňa „potrápil“ českého majstra Most, s ktorým nakoniec prehral o gól, ktorý zaznamenala sekundu pred koncom reprezentantka Česka Charlotte Cholevová,. Domáci zlyhali počas duelu tri razy zo značky sedem metrového hodu, kde medzi chybujúcimi bola aj najlepšia strelkyňa domácich v tomto dueli Dvořáková (poznámka: polčas skončil výhrou Kynžvartu 11:10). Nečakala sa ani vysoká výhra o 12 gólov Slávii Praha s našim víkendovým súperom Plzňou a nečakala sa ani (ale našich divákov potešila) taká jasná výhra Dusla v Porube.

+ + +    

Postrachom MOL ligových kolektívov sa stáva pražská Slávia, ktorá svojim súperom nadeľuje gólové prídely (poznámka: v 5 zápasoch strelila 162 gólov s priemerom 32,5 góla na zápas) a tak naprekvapuje, že ďaleko najviac gólov -  68 videli diváci v zápase Slávia Praha – Plzeň (40:28). O 12 gólov menej „padlo“ v zápase Dunajská Streda – Zlín (38:18), 54 gólov v zápase Stupava – Písek (23:31) a 50 gólová hranica bola pokorená v dueli Poruba – Šaľa (23:27). Najchudobnejšie na góly boli šlágre kola: Olomouc – Michalovce (24:23) a najmä Kynžvart – Most (20:21), kde sa dostali kolektívy  ledva cez 40 gólovú hranicu napriek tomu, že sa v nich stretli traja medailisti (play – off Slovenska a Česka) z minulého ročníka.   


+ + +                                                                                                                                                   

Primát najlepšej strelkyne tohto kola základnej časti majstrovskej súťaže získali netradične 10 gólové strelkyne: pivotka Poruby Michalela Konečná ich zaznamenala v dueli so šalianskym Duslom a mladý talent plzenského DHC, juniorská reprezentantka Česka iba 17. ročná Simona Schreibmeierová v zápase so Sláviou Praha. O jeden gól menej nastrieľala trojica: česká reprezentantka Natália Kuxová (r. 2022 – Olomouc), vedúca strelkyňa MOL ligy skúsená Iveta Korešová (r. l988 – Písek) v zápase so Stupavou a čo nás teší, 9 gólov mala na svojom konte aj naša najlepšia strelkyňa Olívia Ščípová (r. 2002). Tieto boli dôležité nielen pri víťazstve v Porube, ale aj pri jej posune do najlepšej desiatky strelkýň. Dvom skúseným hráčkam sa podarilo streliť 8 gólov a obe sa tešili z víťazstva v majstrovskom dueli. Doposiaľ najlepšia strelkyňa Dunajskej Stredy Kata Juhos (r. l988) ich dala v zápase so Zlínom a reprezentantka Česka Adriána Míšová (r. l996) v zápase s Plzňou. Po sedem gólov strelila taktiež dvojica hráčok: Mária Holešová (r. l994 – Stupava) proti Písku a Iryna Kompaniets (Michalovce) pri prehra v Olomouci. :     
+ Napriek tomu, že sa hralo niekoľko dôležitých súbojov, arbitri nemuseli ani v jednom prípade siahnuť do vrecka pre červenú kartu.  Najrušnejšie bolo v súboji Olomouc – Michalovce, kde bolo vylúčených 11 hráčok (6:5), o tri dvoj minútové tresty menej bolo udelených v zápase Dunajská Streda – Zlín (4:4). Po sedem hráčok si na dve minúty „oddýchlo“ v dueloch Kynžvart – Most a Poruba – Šaľa (oba 3:4). Najslušnejšie sa hralo v zápasoch: Stupava – Písek (3:2) a najmä Praha – Plzeń (1:2) - vylúčené tri hráčky.                                                                                                
Zaujímavý je aj pohľad na nariadené a premenené pokutové hody. Dvanásť sa ich realizovalo a iba sedem premenilo v zápase Stupava – Písek (6/2 – 6/5); o jeden menej v dueloch: Poruba – Šaľa (7/4 – 4/4) a Slávia Praha – Plzeň (4/2 – 7/5). Deväť ich nariadili rozhodcovia v súboji Kynžvart – Most (6/3 – 3/3), pričom tri nepremenené sedmičky môžu Kynžvart, ktorý prehral o gól tento dôležitý duel dosť mrzieť.  Najmenej sedmičiek, ale všetky premenené !!! videli diváci v zápasoch: Olomouc (2/2) – Michalovce (5/5) a štyri v súboji Dunajská Streda (2/2) – Zlín (2/2).                                                                                       + + +                                                                                                                             Minimálne do 7. kola si asi udrží vedúcu pozíciu kanonierka Iveta Korešová z Písku, ktorá zaznamenala už 53 gólov. O 11 gólov menej nastrieľala  jej konkurentka a minulo ročná najlepšia strelkyňa Veronika Galušková (Plzeń), ktorá bude cez víkend „hnevať“ šaliansku defenzívu a tretia v tabuľke je Anežka Farářová (r. 2002, Poruba) so 40 gólmi.  Štvrté miesto s 35 gólmi patrí Natálii Kuxovej (Olomouc), o gól menej zaznamenala Kata Juhos (Dunajská Streda), na 6. mieste sa usadila s 33 gólmi skúsená pivotka Alena Stellnerová (r. l988 – Písek). Aj vďaka streleckému „výbuchu“ v tomto kole poskočila na 7. miesto Olívia Ščípová (Šaľa) s 29 gólmi. Na 8. mieste je s 28 gólmi Adriána Míšová   (Slávia Praha); 9. – 10.  miesto Mária Holešová (Stupava) a Marija Božovič (Kynžvart),  obe po  27 gólov.  Umiestnenie a počet gólov ďalších hráčok Dusla Šaľa: 24. miesto Katarína Pócsíková – 19 gólov; 25. miesto Diana Mária Vargová – 18 gólov;.... 31. miesto Barbora Königová – 16 gólov;... 49. miesto Karolína Matušincová – 12 gólov.  

                                                                                    JOZEF SKLENÁR         
+ + + + +

Ako nás privíta Západo česká metropola ?

Tento víkend pocestujú šalianske hádzanárky opäť za svojim súperom, keď v 6. kole MOL ligy nás v sobotu 15 októbra o 17.00 hodine privíta strieborný medailista z minulého ročníka českého play off DHC Plzeň. Zástupca štvrtého najväčšieho mesta v Čechách, v ktorom dominuje automobilový priemysel (slávna Škoda) a dobré pivo (Prazdroj a najmä aj vo svete známy Gambrinus) bol v minulom ročníku najpríjemnejším prekvapením MOL ligy, keď potom, čo DHC po základnej časti súťaže obsadil 5. miesto (poznámka: medzi českými účastníkmi tretí), v play off sa dostal až do finále, kde nestačil na Most, ale druhé miesto bolo historickým úspechom ženskej hádzanej v Plzni.

+ + +

Pred štartom tohto ročníka sa podarilo v Plzni až na dve výnimky udržať pokope hráčsky káder, keď odišla iba juniorská reprezentantka brankárka Michaela Malá (Slávia Praha) a chýba aj Vlachová; prišli však:  skúsená brankárka Kristýna Hurtová, ktorá hrala v Nemecku, z ligového HC Plzeň Tereza Panošková a z Třebone na hosťovanie nádej českej hádzanej,  juniorská reprezentantka Simona Schreibmeierová (r. 2005), ktorá sa hneď zaradila do základu.  Okolo najväčšej hviezdy plzenskej ženskej hádzanej reprezentantky Česka Veroniky Galuškovej (r. 1998), ktorá bola v minulom ročníku nielen najlepšou strelkyňou MOL ligy, ale bola vyhlásená aj za najlepšiu hráčku súťaže sa „zoskupil“  kolektív, ktorý chce opäť bojovať o medailové umiestnenia.

+ + +

V doterajšom priebehu odohrali hráčky DHC Plzeň päť  majstrovských duelov z toho

doma:                                                                                                                                                                                                    
2. kolo: Plzeň – Olomouc 27:25 (Veronika  Galušková 11/4, Linda Galušková 7, Franzová 3,... ).                                                                                                                     4. kolo: Plzeň – Poruba  30:23 (Veronika  Galušková 12/4, Kepková 4, Šmrhová 3,... )                                                                                                                                                                                                                                                           

vonku:                                                                                                                                                                                                   
1. kolo: Písek – Plzeň 32:22 (Veronika  Galušková 9, Schreibmeierová 6/1, Linda Galušková 2,...).
3. kolo: Most – Plzeň 30:21 (Veronika  Galušková 6/3, Schreibmeierová 3, Franzová 3,... ).                                                                                                                                 5. kolo: Slávia Praha – Plzeň 40:28 (Schreibmeierová 10/3, Franzová 5, Veronika  Galušková 4,...).  

Umiestnenie kolektívov po 5. kole:
2. Slovan Duslo Šaľa 142:121 - 10 bodov.                                                                            
9. DHC Plzeň 128:150 – 4 body.

+ + +

Trénerka Jana Galušková – Burešová (poznámka: čerstvá 50 – tnička)  sa spolieha v majstrovských bojoch v prvom rade na členky širšej reprezentácie Česka, v ktorej sú pivotka Lucie Drozdová (r. 2001), Nikola Melicharová (r. 2003), brankárka Karin Řezáčová (r. 2001), ktorá o. i. už stihla aj štart na nedávnych MS v Španielsku a na nich aj reprezentačný štart vo víťaznom dueli so Slovenskom (24:23). Divácku verejnosť potešil aj návrat Veroniky Galuškovej (r. 1998) – v posledných 2 ročníkoch najlepšia strelkyňa MOL ligy), po 4 rokoch do reprezentácie. Samozrejme oporou sú aj ďalšie skúsené hráčky: Dominika Galušková (r. l993), Hana Formanová (r. l996), či Linda Galušková (r. l997). Dobré služby minuloročnému medailistovi však odvádzajú  aj mladšie hráčky: Tereza Bušauberová a Denisa Franzová (obe r.l999), Pavlína Kepková (r. 2001), Pavlína Lásková (r. 2002), ale aj mladšie: Tereza Panošková (r. 2004), ktorá strelila už aj 6 gólov a najmä už spomínaná Denisa Schreibmeierová (r. 2005), ktorá nastrieľala 19 gólov a je druhou najlepšou strelkyňou DHC.

+ + +       

KUK do archívu:

V minulom ročníku MOL ligy sa vo vzájomných súbojoch s Plzňou viac darilo šalianskemu Duslu, ktoré bodovalo v oboch zápasoch.

2. kolo: Duslo Šaľa – DHC Plzeň 23:23.
Somogyi 7/6; Pócsíková 4; Rácková 3,... – V. Galušková 8/4; L. Galušková 5/1; Šmrhová 3,...

15. kolo: DHC Plzeň – Duslo Šaľa 21:30.
V. Galušková 8/2; Franzová 4; Vlachová 3;... – Ratvajská 8; Vargová 6/4; Takáčová a Ušiaková po 3;...  

+ V historickej tabuľke MOL ligy je DHC Plzeń mladým kolektívom, keď  v tomto ročníku začal štvrtý rok. Vynikajúcimi výkonmi a vysokým bodovým ziskom v minulom ročníku, keď získal 30 bodov sa posunul v tabuľke o sedem miest a v súčasnosti je na . mieste historickej tabuľky v konkurencii 31 hádzanárskych kolektívov:  z Česka, Slovenska, Rakúska (HYPO Wien) a Poľska (RUCH Chorzów).    

+ DHC Plzeň - 70 zápasov odohral tri ročníky:
25 x  výhra; 4 x remíza; 41 x prehra;  skóre: 1.683 : 1.888 – 54 bodov      

Poznámka: Našim dievčatám držíme v západných Čechách palce a kiež by nadviazali na minulo ročníkovú  bilanciu vzájomných duelov.

                                                                        JOZEF SKLENÁR
Aktuality

Aktuálne články