MOL ligový telegram 21. kola

Aj o predposlednom kole základnej časti MOL ligy sa bude hovoriť ako o jednom z časove najdlhších, čo potvrdzujú aj štatistické čísla. Z dôvodu štartu Iuventy Michalovce v európskom Pohári EHF sa zápas 21.
kola s HC Zlín  (42:23) odohral už pred mesiacom 21. februára 2024 a posledný zápas tohto kola Kynžvart – Plzeň (28:30) dohrali až v nedeľu 17. 3. 2024. Zdá sa, že posledné 22. kolo (poznámka: ak sa ešte niečo na poslednú chvíľu nezmení) by mohlo byť  pružnejšie, nakoľko má odštartovať zápasom Plzeň – Duslo Šaľa (sobota 23. 3. 2024 o 17.00 hodine) a má byť ukončené v sobotu 30. 3. 2024 tromi zápasmi, medzi ktorými budú aj dva šlágre: Dunajská Streda – Most a Písek – Michalovce.  U medailistoch tohto ročníka MOL ligy je už rozhodnuté. Najspokojnejší sú dozaista na Zemplíne, nakoľko po minulo ročníkovom „výbuchu“ v medzinárodnej súťaži (Iuventa skončila v tabuľke  až štvrtá, za Mostom, Šaľu a víťaznou Dunajskou Stredou) bola Iuventa víťazom tohto ročníka už dve kolá pred koncom; dostala sa už aj do semifinále pohára EHF (poznámka: jej súperom bude v boji o postup do finále  Benfika Lisabon) a svoju spokojnosť premietla aj do ďalšieho posilňovania hráčskeho kádra o zahraničné posily (poznámka: najčerstvejšou zahraničnou posilou je jedna z najmladších hráčok MOL ligy Iryna Krasnianska (r. 2006), ktorá už nastúpila v drese Iuventy v predohrávke 21. kola v zápase so Zlínom  a jedným gólom sa zapísala aj do streleckej listiny.

+ + +     

V predošlých MOL telegramoch sa predpokladali, že prekvapujúce výsledky sa budú rodiť až do posledného kola, čo potvrdilo aj víkendové kolo. Prvým prekvapením bola remíza najúspešnejšieho českého kolektívu Baníka Most v posledných rokoch na domácej palubovke s Pískom 31:31. Baník  v priebehu duelu väčšinou vyhrával o 3 – 4 góly (4:1, 11:7, 15:12, 21:17,...), ale záver nezvládol, keď vyrovnávajúci gól Písku zaznamenala najlepšia strelkyňa MOL ligy Iveta Korešová pätnásť sekúnd pred koncom!. Most môžu mrzieť dve nepremenené sedmičky Kuxovou a štvrtou najlepšou strelkyňou MOL ligy Eszter Ogunovszkou. Ďalšia prekvapenie sa zrodilo v Kynžvarte, kde prehral domáci celok s Plzňou 28:30, keď ešte do 17. minúty viedol až o 6 gólov (13:7). Plzeň, ktorá bude našim súperom  cez víkend však mala v svojom strede druhú najlepšiu kanonierku (Veroniku Fenclovú – Galuškovú 156 gólov) a tretiu NAJ,...  Simonu Schreibmeierovú  (r. 2005 – 138 gólov) dokázala za dvadsať minút „otočiť“ skóre (v 37. minúte už viedla 19:20) a tesné vedenie si aj v dramatickom závere udržala. V ďalších dueloch: Michalovce – Zlín (42:23); Hodonín – Poruba (22:29) a Olomouc – Dunajská Streda (26:32) zvíťazili favoriti, čo síce v prípade DAC sa nečakalo tak jednoznačne, keď v priebehu duelu dvoch medailistov z republikových play – off nedala zástupcovi Hanej ani raz v zápase možnosť vyhrávať !  Trochu z iného pohľadu sa vyvíjal náš zápas so Sláviou, keď Šaľa aj vďaka streleckej explózii dvojice slovenských reprezentantiek: Olívia Ščípová s Katarínou Pócsíkovou (poznámka: obe zaznamenali po 9 gólov škoda,  že sa k nim aspoň v polovičnej streleckej réžii už nepridala žiadna zo spoluhráčok !), držal krok so Sláviou až do 35. minúty (stav 17:18). Dvanásť minútový strelecký výpadok našich hráčok (47. min. 17:24) bol pre ďalší vývoj zápasu rozhodujúci. Určitá šanca sa ešte naskytla pri vylúčení Holečkovej (55. minúta), keď ďalšia reprezentantka SR Lenka Ratvajská znížila vedenie českého majstra na rozdiel dvoch gólov (23:25). Škoda že to bol jej jediný presný zásah v zápase a chybou bolo taktiež, že sme vzápätí pri presilovke inkasovali 26. gól z ruky Vostárkovej.

+ + +       

Vysnená 70 – gólová hranica v jednom majstrovskom dueli opäť odolala, keď najviac 65 gólov videli diváci v už spomínanej predohrávke 21. kola Michalovce – Zlín 42:23, kde však až 11 gólov (5/5 – 6/6) „padlo“ zo všetkých nariadených pokutových hodov. Českým médiám to však trochu „uniklo“ nakoľko pri komentári o tomto zápase napísali, že ani jedno z mužstiev „sedmičku“ nehádzalo, pričom v štyroch prípadoch sa po vylúčení hráčky hádzal aj pokutový hod. Cez 60 gólovú hranicu sa dostali aj v šlágri Most – Písek (31:31), iba dva góly do tejto méty chýbali v zápasoch Olomouc – Dunajská Streda (26:32) a v dueli Kynžvart – Plzeň (28:30). Najchudobnejší na góly „iba 51“ bol záchranársky súboj Hodonín – Poruba (22:29), v ktorom sa však  zahrávalo až 13 sedem metrových hodov (9/7 – 4/4)! O jeden gól viac videla opäť najvyššia návšteva kola (720 divákov) v Šali v súboji s pražskou Sláviou (24:28), v ktorom sa zahrávalo aj najmenej iba šesť sedem metrových hodov (3/3 – 3/3).                                                                                      

„Najveselšie“, čo prekvapuje bolo v zápase Michalovce - Zlín, kde arbitri udelili desať (5:5) najnižších trestov a najlepšia strelkyňa domácich v tomto zápase reprezentantka Ukrajiny Karina Soskyda (9 gólov) videla po 3 vylúčeniach v 59.04 minúte aj červenú kartu. Po deväť vylúčených hráčkach bolo v zápasoch Olomouc – DAC (3:6) a rovnaký pomer bol aj v zápase Hodonín – Poruba. Osem vylúčení videli diváci v Chebe (tu hrá domáce zápasy Kynžvart) v súboji s Plzňou (3:5) a šesť najnižších trestov v zápase Most – Plzeň (3:3). Najslušnejším duelom bol náš súboj so Sláviou Praha, kde boli iba 4 vylúčenia (1:3), na viac tu bolo nariadených aj najmenej sedmičiek (3/3 – 3/3). Zdá sa, že trend, ktorý nasadila v defenzíve Iuventa: nekompromisná obrana aj za cenu mnohých trestov (poznámka: Iuventa má udelených už 100 najnižších trestov – najviac a tri červené karty – o dve viac má udelená Plzeň a ešte má k dobru dva zápasy !) prináša v medzinárodnej súťaži svoje ovocie, keď má Iuventa na svojom konte aj najmenej obdržaných gólov – 473 ďaleko najmenej v MOL lige.

+ + +

Toto kolo bolo podstatne bohatšie na góly, nakoľko sa ich urodilo v šiestich zápasoch 346, čo je priemer viac ako 57 na zápas.  Tretí triumf v odvetnej časti v súťaži kanonierok si vybojovala talentovaná Simona Schreibmeierová  (r. 2005, DHC Plzeň), ktorej 11 gólov do siete Kynžvartu bolo rozhodujúcich pri ich nečakanej výhre. Až štyri hráčky s deviatimi gólmi sa delia o strieborné miesto v spoločnosti kanonierok. Šalianskych priaznivcov teší, že po prvý krát sú medzi nimi až dve hráčky Dusla Šaľa: Olívia Ščípová (r. 2002) a Katarína Pócsíková (r. 1994), ktoré to dokázali v súboji s majstrom Česka Sláviou škoda, že neboli víťazné; patrí sem aj spomínaná hráčka Iuventy Michalovce Karyna Soskyda v domácom zápase so Zlínom, ale aj skúsená hráčka Zlína Monika Kříčková (r. l996), ktorá ich strelila na Zemplíne. Rovnako bohatá je aj mozaika hráčok (šestica), ktoré  nastrieľali v tomto kole po osem gólov: sú medzi nimi dve hráčky nováčika z Hodonína Nikola Kalinová (r. l998) a Veronika Štipčáková (r. 2002), hráčka Zlína Monika Kříčková (r. 1996), ktorých góly však nepomohli ich mužstvám k víťazstvám. Spokojnejšie sú ďalšie dve strelkyne: Adriána Míšová (Slávia Praha, r. l996) v šalianskom súboji; najlepšia strelkyňa MOL ligy Iveta Korešová (r.  l989 – Písek) v remízovom dueli v Moste a Veronika Habánková (r. l995, Iuventa) doma so Zlínom, ktorých kolektívy bodovali. Päť ďalších kanonierok si pripíše do streleckej tabuľky a navýši konto o sedem gólov z 21. kola: talentovaná Daniela Šimková (r. 2005, Zlín); ďalšia z mladých pušiek Karolína Rajová (r. 2004, Zlín), ale aj skúsenejšie hádzanárky: Veronika Fenclová – Galušková (r. 1998, Plzeň), Sofia Bezruková (r. l999, Kynžvart) a Réka Bízik (r. l991, Dunajská Streda) pri výhre DAC – u na Hanej. Verme, že aj posledné kolo  základnej časti nebude skúpe na gólové zápisy a že budú pri tom aj hráčky Slovan Duslo Šaľa.

JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články