Hádzanárky na Európe aj s najväčším favoritom Nórskom

V štvrtok podvečer sme sa už z európskych a svetových médií mohli dozvedieť ako to bude podrobne vyzerať s tohto ročným európskym hádzanárskym šampionátom žien, nakoľko sa vo Viedni uskutočnilo žrebovanie ME 2024(, ktoré po prvý krát v histórii privítajú až 24 účastníkov (poznámka: predtým viac ročníkov európskeho šampionátu štartovalo 16 účastníkov, pričom pri vzniku tohto  populárneho podujatia v r. l994 a ďalších ich štartovalo dvanásť). Vedenie Slovenského hádzanárskeho zväzu a samozrejme našu hádzanársku verejnosť teší, že sa do tejto elitnej 24 – ky prebojovali o do žrebovacieho osudia dostali aj hádzanárky Slovenska.  V konkurencii reprezentačných kolektívov, ktoré štartovali v kvalifikácii, kde z ôsmych štvorčlenných skupín (poznámka: iba v 8. skupine štartovali traja účastníci) postupovali dve najlepšie reprezentácie a naviac ešte ďalšie štyri, ktoré skončili v skupine tretie a v súbojoch s priamymi postupujúcimi bodovali, resp. dosiahli prijateľné skóre sa na šampionát v dvadsiatke „vyvolených“  prebojovalo aj Slovensko (poznámka: po tretíkrát: r. l994, r. 2014 a r. 2024)  v ére samostatnosti, čo je pekným úspechom, nakoľko posledný majster Európy Nórsko, ako aj organizátori: Rakúsko, Maďarsko a Švajčiarsko mali účasť na ME zabezpečenú).

+ + +

Štartujeme v E“ skupine a v Innsbrucku.

Riadiaci orgán EHF podľa dosiahnutých výsledkov na predošlom šampionáte a v kvalifikácii rozdelili účastníkov do štyroch výkonnostných košov, z ktorých žrebovali už vo štvrtok účastníkov do šiestich kvalifikačných skupín. Slovensko bolo spolu s ďalšími siedmimi účastníkmi: Česko, Turecko, Portugalsko,... v štvrtom koši.  O tom, či bol žreb pre nás vo Viedni žičlivý sa ukáže až po troch súťažných dueloch v rakúskom Innsbrucku, kde sa bude hrať  skupina „E“ a našimi súpermi budú:  suverén európskych a svetových hádzanárskych paluboviek Nórsko (1. kôš), z druhého koša bude v našej skupine hrať jeden z organizátorov Rakúsko a z 3. koša vyžrebovali do našej skupiny Slovinsko.
Ako zhodnotil žreb našej skupiny na ME 2024 španielsky šéf tréner reprezentácie Slovenska Jorge Dueňas: „ V každom prípade nás čaká veľmi silné Nórsko, ktoré je jedným z hlavných kandidátov na titul majstra Európy. Rakúšanky začali novú éru pod vedením trénerky Monique Queisovej-Tijstermanovej, budú mať výhodu domáceho prostredia i početnej podpory fanúšikov, ale si myslím si, že to nie je až tak silný tím ako napríklad Španielsko či Nemecko. Je bližšie k našej úrovni, preto s ním máme väčšiu šancu odohrať vyrovnané stretnutie. Slovinsko má tiež svoju hernú kvalitu. Z môjho pohľadu má naša skupina jasného favorita v kolektíve Nórska, my sa pokúsime s Rakúšankami a Slovinkami zabojovať o nejaké víťazstvo a prípadne aj o druhú postupovú priečku do hlavnej fázy šampionátu. Pre nás je veľký úspech už aj účasť na  EURO 2024.  Musíme si to užiť a zároveň bojovať, o čo najlepšie výsledky."

+ + +

Mini bilancia našich súperov zo skupiny „E“.

Nórsko: jednoznačný suverén európskych šampionátov, nakoľko je deväť násobným majstrom Európy a získal z doterajších európskych šampionátov viac zlatých medailí ako ostatné reprezentácie Európy spolu !!! Na posledných majstrovstvách Európy 2022 vyhralo Nórsko vo finále s Dánskom 27:25.  

Rakúsko: priamy postup ako jeden z troch usporiadateľov ME 2024. V doterajšej histórii ME dosiahlo Rakúsko najväčšie úspechy hneď  pri zrode tohto podujatia, keď v roku l996, na druhých ME v Dánsko (12 účastníkov) obsadilo v „A“ skupine so ziskom 8 bodov druhé miesto za domácim Dánskom (10 bodov). V semifinále však prehrali s Nórskom 22:20, ale v boji o 3. miesto porazilo Rakúsko Nemecko o sedem gólov – 30:23 a vybojovalo zatiaľ jedinú medailu na európskom šampionáte. O dva roky neskôr, keď sa šampionát konal v Holandsku (12 účastníkov) dokonca Rakúsko sa stalo s 8 bodmi o skóre víťazom „A“ skupiny pred Maďarskom a Nemeckom (získali taktiež 8 bodov a rozhodovala mini tabuľka tejto trojice).  V záverečných dueloch sa im však už nedarilo, keď v semifinále najskôr prehralo Rakúsko súboj s Dánskom 24:35 a v boji o tretie miesto prehralo s Maďarskom 24:30.

Slovinsko:  Na šampionát 2024 sa prebojovalo zo štvrtej kvalifikačnej skupiny, kde dosiahlo výsledky: Francúzsko - Slovinsko 41:22 (19:9);  Taliansko – Slovinsko 18:31 (8:13);  Slovinsko – Lotyšsko 51:13 (24:11); Slovinsko – Francúzsko 20:35 (11:13); Slovinsko – Taliansko 35:21 (22:11);  Lotyšsko – Slovinsko 16:34 (5:18).  Konečná tabuľka 4. skupiny:  1.  Francúzsko 270:88 – 12 bodov; 2. Slovinsko 198:144 – 8 bodov; 3. Taliansko 143:174 – 4 body; 4. Lotyšsko 68:268  - 0 bodov.  Čerstvou informáciou o výsledkoch nášho kvalifikačného súpera Slovinska hovorí skutočnosť, sa im podarilo vybojovať právo štartu na blížiacich LOH v Paríži (26.7. -11.8. 2024).   

+ + +

Žreb základných skupín na ME v hádzanej žien (Rakúsko, Maďarsko a Švajčiarsko (28. 11. - 15. 12. 2024):
A – skupina:  Švédsko, Maďarsko, Severné Macedónsko, Turecko (hrá sa v Debrecíne – Maďarsko).
B - skupina:   Čierna Hora, Rumunsko, Srbsko, Česko (hrá sa v Debrecíne – Maďarsko).
C – skupina:  Francúzsko, Španielsko, Poľsko, Portugalsko (hrá sa v  Bazileji - Švajčiarsko).
D – skupina:  Dánsko, Švajčiarsko, Chorvátsko, Faerské ostrovy (hrá sa v Bazileji - Švajčiarsko).
E -  skupina:  Nórsko, Rakúsko, Slovinsko, SLOVENSKO (hrá sa v Innsbrucku - Rakúsko).
F -  skupina:  Holandsko, Nemecko, Island, Ukrajina (hrá sa v Innsbrucku - Rakúsko).

Poznámka: o účinkovaní reprezentácie Slovenska pri dvoch štartoch na ME l994 a 2014; o príprave reprezentácie Slovenska na ME 2024; o novinkách z kuchyne EHF: Slovensko bude spolu s Poľskom, Rumunskom, Tureckom a Českom spolu organizátorom ME 2026 !;   Česko a Poľsko – usporiadajú v roku 2031 Majstrovstvá sveta v hádzanej žien; o termínoch a vyžrebovaní „nadstavby“ ročníka 2023/2024 v hádzanej žien v boji o majstra Slovenska,... Vás budeme informovať  v ďalších blokoch.   

JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články