MOL ligový telegram 19. kola

Toto kolo sa dozaista zapíše do tohto ročníka MOL“ ligy zatiaľ s najideálnejším časovým harmonogramom, nakoľko všetkých šesť zápasov bolo odohraných v priebehu jedného dňa a dokonca začal od 16.00 hod. zápasom Šaľa – Dunajská Streda (TV) začnúc a zápasom Most – Kynžvart (TV od 18.00 hod.) končiac (poznámka: v ďalších dvoch  kolách bude takýto časový rozsah už iba len snom) ! V tomto kole sa žiadne väčšie prekvapenie nezrodilo aj keď v štyroch dueloch bol viac ako polčas vyrovnaný stav a obrat nastal až s odstupom času. Prekvapuje to najmä v zápase českého majstra Slávie Praha, ktorá doma s Porubou viedla po polčase o 4 góly (14:10), ale Poruba chytila druhý dych a ešte v 45. minúte po góle Adély Baumbachovej bol stav duelu 19:19. Prvý polčas „podcenill“ aj Michalovce v zápase s Plzňou, ktoré neubránili iba 18. ročnú Schreibmeierovú (za I. polčas strelila 5 gólov), keď prehrávali  až o štyri góly (1:5 a 3:7) a vyrovnali až v  závere polčasu (14:14). Ihneď  po obrátke Habánková dostala favorita po prvý krát do vedenian (15:14), ale reprezentantky z mesta kvalitných automobilov a dobrého piva vyrovnali v 43. minúte druhou najlepšou strelkyňou MOL ligy Fenclovou na 19:19. Následné vylúčenie Drozdovej potrestala Iuventa dvomi gólmi, čo ju „nakoplo“  a nakoniec vyhrala duel o 13 gólov !  Skoro 40 minút trápili favorizovaný DAC aj naše hádzanárky (13:13), keď v prvom dejstve viedli dva krát o štyri góly, ale nevydržali so silami. V zápasoch Olomouc – Zlín a Most – Kynžvart  sa zrodili jasné výhry domácich kolektívov, v  zápase bohatom na góly Hodonín – Písek vyhrali hostky aj vďaka kanonierke Korešovej o sedem gólov.

+ + +

Práve duel v Hodoníne s Pískom (32:39) sa po dlhšom čase zaradil počtom gólov do kategórie „ 70 a viac gólov “ hádam aj vďaka tomu, že hráčky všetkých 10 sedmičiek (5:5) premenili.  Druhým najbohatším súbojom na góly bolo moravské derby  Olomouc – Zlín so 63 gólmi (36:27) a mohlo ich byť aj viac, keby z trinástich pokutových hodov (6/5 – 7/5) neboli v troch prípadoch „zlyhali“. Na „60“ gólovú métu sa dostali vo vzájomnom súboji  aj ašpiranti na bronz v základnej časti MOL ligy.: Most – Kynžvart (33:27), ale aj v tomto dueli zostali tri pokutové hody: 7/5 – 3/2 nepremenené. Prekvapujúco málo gólov videlo 550 divákov v zápase Michalovce – Plzeň (35:23), napriek tomu, že v hre boli druhá (Fenclová – 150 gólov), tretia  (Schreibmeierová – 128 gólov) a pätnásta kanonierka (Popovcová - 85 gólov) MOL ligy. Tento istý osud postihol aj náš zápas s Dunajskou Stredou (23:30), kde sa stretli ďalšie kanonierky: 8. miesto Katarína Juhos (97 gólov), 9. miesto Katarína Pócsíková (94 gólov), citeľne však chýbala pre zranenie šalianska kanonierka Olívia Ščípová, ktorá napriek tomu, že naposledy hrala pár minút v 16. kole v Kynžvarte  a chýba už tri kolá v hádzanárskom kolotoči je so 102 gólmi v tabuľke kanonierok siedma. Najchudobnejším na góly bol zápas v Prahe medzi Sláviou a Porubou (27:24), kde sa oba kolektívy ledva „prehupli“ cez 50  gólovú hranicu.

+ + +

V tomto kole na rozdiel od 18. kola nechýbala bohatšia jarná úroda gólov (v šiestich zápasoch nastrieľalo 12 kolektívov spolu 356 gólov), keď primát kanonierky ako už na jar v štyroch prípadoch predtým získala  Iveta Korešová – 11/4 (r. l989, Písek),  zápas v Hodoníne a bohužiaľ pre nás aj po prvý krát Katarína Juhos – 11 gólov (r. l988, Dunajská Streda) v zápase so Šaľou. Deväť gólov po prvý krát v posledných troch ročníkoch zaznamenala skúsená matadorka Pavla Poznarová (r. l987, Zlín), v zápase v Olomouci, čím si vytvorila osobné strelecké maximum (poznámka: v doterajšom ročníku strelila najviac 4 góly). Rovnako si však viedla aj Veronika Štipčáková (r. 2002, Hodonín) v domácom dueli s Pískom. Streleckú fazónu, čo nie je dobrou správou pre Šaľu chytila v posledných kolách juniorská reprezentantka Česka Simona  Schreibmeierová (r. 2005, Plzeň), ktorá strelila 8 gólov v Michalovciach a proti Duslu Šaľa nastúpi spolu kolegyňou a druhou najlepšou strelkyňou súťaže Veronikou Fenclovou – Galuškovou v poslednom  22. kole. Streleckú  bilanciu o osem gólov si polepšila tiež Sofia Bezruková (r. l999, Kynžvart) v Moste, čím sa posunula už na 6. miesto streleckej tabuľky.  Najbohatšie zastúpenie kanonierok je v kategórii sedem gólových, kde sa štyri kolá pred koncom dostali: Monika Machačová (r. 2003) a Michaela Míšová (r. 2003, obe Zlín) v Olomouci; Adriána Míšová (r. l996, Slávia Praha) v domácom zápase s Porubou, ale aj naša hráčka Katarína Pócsíková v súboji s Dunajskou Stredou. Medz kanoniersku elitu sa z prvej „jedenástky“ najlepších strelkýň MOL ligy nedostali: Veronika Fenclová (r.1998, Plzeň, ktorá je so 150 gólmi v tabuľke druhá) zaznamenala v Michalovciach 5 gólov; štvrtá v tabuľke strelkýň – 112 gólov  Adéla Stříšková (r. 2000 – Most), strelila v zápase s Kynžvartom 4 góly  a rovnaký počet gólov v tomto zápase strelila aj jej kolegyňa Eszter  Ogonovszky so 110 gólmi piata v streleckej tabuľke. Žiadny gólik do tabuľky vinou zranenia nepridala naša Olívia Ščípová (7. miesto – 102 gólov) a medzi kanonierky tohto kola sa nepridali Magdaléna Svobodová (r. l997, Písek, 92 gólov – 10. miesto), ktorá zaznamenala v Hodoníne 3 góly  a Veronika Holečková (r. 2003, Slávia Praha, 11. miesto – 91 gólov) strelila v zápase s Kynžvartom 5 gólov.

+ + +

Po piatich kolách  v rade, v ktorých sa v každom na palubovke „červenalo“ sa 19. kolo radí medzi najslušnejšie, nakoľko každá z hráčok, ktorá nastúpila k majstrovskému duelu ho dohrala bez ČK, napriek tomu, že  sa však v niektorých zápasoch „zaiskrilo“. Najbohatší na dvoj minútové tresty bol „medailový zápas“ Slávia Praha – Kynžvart, kde arbitri udelili až  trinásť vylúčení (6:7). Po osem vylúčených hráčok oddychovalo v zápasoch najviac vylučovaných kolektívov:  Iuventa Michalovce -  Plzeň (5:3) a najvyššia návšteva kola (820 divákov) videla rovnaký počet trestov (4:4) v našom zápase s Dunajskou Stredou. Po sedem trestov udelili rozhodcovia v dueloch: Olomouc – Zlín (4:3) a rovnako 4:3 aj v zápase Hodonín – Písek. Najslušnejším v tomto kole „iba“ päť vylúčených hráčok (3:2) bol v dôležitom súboji Most – Kynžvart. Pohľad na tabuľku „slušnostI“ hovorí o suverénne najviac trestanom kolektíve, ktorým je už istý víťaz základnej časti MOL ligy Iuventa Michalovce, ktorá nazberala už 100 dvojminútových trestov, k tomu na viac ešte aj  tri červené karty (Kompaniets 2 x a Soskyda). . Druhým naj trestanejším kolektívom je DHC Plzeň – 820 dvoj minútových previnení, ale aj päť !!! červených kariet (Melicharová, Lásková, Drozdová,....). Nelichotivá bronzová priečka v tejto tabuľke patrí Porube so 74 najnižšími trestami.a štvrtý je DAC Dunajská Streda 70 trestov,.....  Naše hádzanárky sú s 57 najnižšími trestami + červená (Ščípová doma v 1. kole s Hodonínom) na 8. mieste tabuľky. Na 11. – 12. mieste  najmenej vylúčených po 50 hráčok majú Písek s Kynžvartom. Pohľad na záverečné tri kolá, keď sa bude hrať ešte o veľa (medailové umiestnenia + česká časť play – off), tak sa kategória  dvoj minútových trestov, ale aj vylúčených hráčok rozšíri.

JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články