3. kolo Nadstavby MOL ligy

Slovan Duslo Šaľa - Iuventa Michalovce 24:34 (13:11).
Rozhodovali: Haščík, Haščíková – 650 divákov; pokutové hody 3/2 – 2/2; vylúčené: 3 – 5.

DUSLO: Furgaláková, Oláhová, Kusyová – Takáčová 1, B. Königová;  Pócsíková  3/1;   Ščípová 6;  R. Šalatová; Tulipánová; E. Pastoreková, Susíková 1/1; Matušincová 1;  Varjássiová 2; Pálová 2;  Holešová  5; L. Ratvajská 3. Tréner Peter Pčola, asistent Andrea Šalatová.

IUVENTA: Jablonská – Bobaľová, Almeida – Radovič 1, Dvorščáková, Pejovič, Dorsz, Popovcová 3, Paľová – Rebičová, Bačenková 6, Habánková 3, Soskyda 1,   Wöllingerová 6,  Kompaniets 3, Biegerová 4/2,  Kowalik 4, Krivokapič 3.  Tréner: Peter Kostka.

Napriek tomu, že v základnej časti MOL ligy vyhrala Iuventa v Šali až v dramatickom závere 25:27, keď ešte v polčase viedli zverenkyne trénera Petra Pčolu o tri góly (17:14) bola v stredu podľa odborníkov, ale aj stávkových kancelárií vysokým favoritom, ale v prvom dejstve sa ich predpoklady na víťaza „otriasali“ v základoch.  Po slávnostnom úvode, ktorý obstarali zástupcovia SZH na čele s predsedom Jaroslavom Holešom pri ocenení dlhoročného arbitra Petra Haščíka , ktorý ukončil aktívnu činnosť s aktívnou rozhodcovskou činnosťou začal súboj , ktorý mohol za určitých okolností zdramatizovať boj o majstrovský titul.   

Oproti vzájomnému súboju v 15. kole základnej časti nastúpila Šaľa citeľne oslabená o dlhodobo zranenú reprezentantku Slovenska Dianu Máriu Vargovú (r. 2003), ktorá nedohrala duel práve s Iuventou (poznámka: v tom čase bola so 75 strelenými gólmi v 12 – tke najlepších strelkýň MOL ligy), na druhej strane v Iuvente už plnohodnotne zarezáva po zranení  reprezentantka Alena Dvorščáková (r. 2002) a aj tak široký legionársky tábor  I9uventy „posilnila“ v druhej časti MOL ligy ďalšia zástupkyňa Brazílie 22. ročná Aline Biegerová, ktorá hneď v úvode zaznamenala vedúci gól favorita. Rýchlonohá Holešová však dvomi presnými zásahmi dostala Duslo do vedenia 2:1. V priebehu prvého polčasu sa oba kolektívy striedali v tesnom vedení, keď Šaľu viac krát „podržala“ brankárka Bella Oláhová a strelecky Holešová so Ščípovou. Na druhej strane hostky ťažili z hry skúsených hráčok:   Kompaniets s Wöllingerovou, ku ktorým sa pridala aj mladá Bačenková. Od 20. minúty sa podarilo našim hráčkam ísť do mini trháku (11:9, 13:11), ale chyba našej defenzívy šesť sekúnd pred koncom, keď skórovala Wöllingerová strelou hlboko z poza deviatky skresal náš náskok.

Po obrátke sme ešte viedli po góle Matušincovej 15:13, ale Bačenková dvomi rýchlymi gólmi vyrovnala stav duelu.  Skúsená Varjássiová dostala ešte Šaľu do vedenia (35. min. 17:16, ďalší gól strelila až v 43. minúte Ščípová), ale  reprezentantka Popovcová vyrovnala. Tesne po vyrovnaní dostala prísne dve minúty  reprezentantka SR Katarína Pócsíková (poznámka:  arbitri nepostrehli kroky útočníčky Iuventy),  Iuventa využila presilovku na získanie náskoku (17:19 – Biegerová a Krivokapič), ktorý v navýšila aj vďaka výbornej brazílskej brankárky Almeidy až na rozdiel šiestich gólov (17:23) a o víťazovi bolo rozhodnuté. Škoda tejto našej gólovo hluchej pasáži, nakoľko skúsený a kvalitou nabitý kolektív z pod Vihorlatu si odniesol nakoniec zaslúžené, ale pre náš kolektív trochu vysoké víťazstvo.
Tréner Dusla Peter Pčola: „V I.  polčase sme hrali výborne, dobre sme bránili a obojstranne to bol kvalitný zápas. Vďaka obom kolektívom sa hralo rýchlo a malo to spád. V II. polčase  sme mali ,  prestali sme sa  vracať do obrany, v ktorej chýbala agresivita z prvej časti. Veľký rozdiel je medzi kvalitou základnej šestky a lavičky. Iuvente gratulujem k zaslúženej výhre. Bola lepšia, ale nie až o toľko gólov."  

Tréner Iuventy Peter Kostka: „ Som rád, že sme to zvládli. Prvý polčas bol z našej strany slabý, nedostali sme sa do tempa, chýbal nám pohyb bez lopty. Mali sme slabú efektivitu streľby, akoby zatiahnutú ručnú brzdu. Dobieha nás dlhá sezóna, fyzicky sme v poriadku, ale každé dva - tri dni sa mentálne nastaviť na zápas, nie je jednoduché. S tým sme mali problém. V šatni padli cez polčas aj tvrdšie slová, nebol priestor na hladkanie sa. Napokon sme aj častejším striedaním dokázali jednoznačne zvíťaziť. Je to krutý výsledok pre domáce, ale šírka kádra a kvalita defenzívy rozhodli."

+ Tabuľka MOL ligovej Nadstavby po 3. kole:  

1. Michalovce  63:53 – 3 body; 2. Dunajská Streda  65:60 – 3 body; 3.. Šaľa  55:70 – 0 bodov.

+  Program 4. kola Nadstavby:
sobota 11.5. 2024 o 17.15 hodine: Slovan Duslo Šaľa – DAC Dunajská Streda.
Vedenie HK Slovan Duslo a šalianske hádzanárky srdečne pozývajú priaznivcov hádzanej na juhoslovenské derby.

                                                                                                                                      JOZEF SKLENÁR                 
 + + +  + +

V Česku už poznajú medailových kandidátov.

Osvedčeným hracím systémom pokračuje v Česku záverečná časť play – off o medailové umiestnenia, ktorá sa hralo podobne aj pred rokom v r.  2022/2023 (poznámka semifináloví súperi hrajú dvoj kolovo a pri rovnakom bodovom zisku o postupujúcom rozhoduje skóre z dvoch zápasov). V semifinále po dvoch rokoch prekvapujúco chýba  ZORA Olomouc, ktorá skončila v predošlých dvoch ročníkoch na bronzovom stupienku, nakoľko sa sem po prvý krát v jeho krátkej existencii prebojoval hádzanársky kolektív a najmladší zástupca Česka v súťaži Házená Kynžvart.  A bol to práve západo český zástupca Kynžvart (poznámka: v jeho drese štartuje aj niekoľko legionárok vrátane slovenskej reprezentantky Némethovej a Patrnčiakovej, ako aj brankárka reprezentantka Česka Novotná, ktorá v minulosti hosťovala aj v šalianskom Dusle,,..), ktorý pokračoval aj v semifinále „vo výrobe“ ďalších prekvapení, keď vyradili posledného majstra Česka Slávii Praha z boja o majstra práve vďaka lepšiemu skóre !!!

Semifinálové zápasy play off – Česko 2023/2024:

+  1. zápas:  Sokol Písek – Baník Most 25:28 (14:15) pokutové hody: 3/3 – 2/2; vylúčené: 2:6.
Korešová 9/2, Indráková 5, Ma. Svobodová 4,... – Kuxová a Zachová po 5, Somionka 4,...
+  2. zápas: Baník Most – Sokol Písek   31:20 (15:9) pokutové hody: 3/3 – 4/1; vylúčené: 4:3 (Červená karta: 30. minúta Tereza Indráková - Písek).
Ogonovszky 6, Arciševskaja 5, Poláková 4,... – Korešová 6, Holanová 4, B. Velková 3,...   
Pomer bodov: Most – Písek 4:0; skóre:  Most – Písek 59:45; do finále postúpil Baník Most.        

+ + +

+ 1. zápas: Slávia Praha – Házená Kynžvart 28:26 (13:18 !)  pokutové hody: 3/2 – 7/6; vylúčené 2:1.
Holečková, Vostárková a Holeňáková po 5,... – Bezruková 8, Božovič 4, Patrnčiaková 3,....
+ 2. zápas: Házená Kynžvart – Slávia Praha 26:23 (14:11) pokutové hody: 3/3 – 4/1; vylúčené: 4:3..
Dresslerová 6, Božovič 5,  K. Königová 4,... – Holečková 7, Švihnosová 4, J. Franková 3,...   
Pomer bodov: Kynžvart – Slávia Praha  2:2; skóre: Kynžvart – Slávia Praha  52:51 !; do finále postúpila Házená Kynžvart !!!        


+ + +

+ Finále: 1. zápas - sobota  11.5.2024 o 16.00 hodine Házená Kynžvart - Baník Most.
+ o 3. miesto: 1. zápas – sobota 11.5.2024 o 15.00 hodine Sokol Písek - Slávia Praha.  

+ + + + +

Česká časť play – off Nadstavby:  skupina o 5. – 8. miesto:
5. kolo Nadstavby:

HC Zlín – Sokol Poruba 32:27 (16:16); vylúčené 7:6; pokutové hody: 4/3 – 5/5.
Gabrhelová 4, Jagodič 4, Šimková 4,... – Farářová 11, Dybalová 5, Cabadajová 3,...   

Ani strelecká explózia najlepšej strelkyne „Nadstavby“ Anežky Farářovej (r. 2002) nepomohli Porube, čo i len k bodovému zisku. Výhra Zlína znamená pred posledným kolom Nadstavby posun v tabuľke na tretie miesto.

+ + +

DHC Plzeň – ZORA Olomouc 36:34 (15:17); vylúčené 3:3;  pokutové hody: 5/4 – 2/2.
Panošková 7, S. Mancellari 6, Melicharová 6,... – Kubálková 6, Vasiljeva 6,  Krejzlíková 5,...

Zaujímavý pohľad je na priebeh duelu, v ktorom domáci DHC nastúpil bez tretej najlepšej strelkyni  MOL ligy Simony Schreibmeierovej (r. 2205) a gólovo neoslnila ani druhá najlepšia kanonierka Veronika Fenclová, pričom Olomouc, ktorému sa v nadstavbe nedarí vyhral polčas o 2 góly ! Po obrátke  však omladina v domácom drese: Sára Mancellari (r. 2006) a Nikola Melicherová (r. 2003) si vytvorili svoje rekordné gólové zápisy v ročníku a najlepšia strelkyňa domácich Tereza Panošková (r. 2004) počas svojho troj ročného pôsobenia v MOL ligy ešte v žiadnom dueli nestrelila 7 gólov otočili výsledok!

+ Poznámka:  o priebehu výsledkov Nadstavby a tabuľke skupiny o 5. – 8. miesto, ako aj súbojoch  o medailové umiestnenia  budeme návštevníkov našej stránky priebežne informovať.

                                                                                 JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články