Jednoznačné víťazstvo Slovenska

Slovensko - Izrael 31:22 (16:9)
Rozhodovali: Fabryczny a Rawicki (obaja Poľsko) – 1.500 divákov; vylúčené: 1 – 5; pokutové hody: 4/2 – 2/1.  

Slovensko: Ivanytsia, Furgaláková - Michálková, Demeter Virág 1, Nejedlíková 2, Popovcová 5, R. Bíziková 2/1, Pócsíková 2, Bujnochová 4, S. Szarková 1, B. Lancz 9/1, Zsákovics, N. Némethová, E. Rajnohová 4, Pastoreková,  Varjassiová 1. Tréner: Jorge Dueňas,asistent: Peter Pčola.   
                                                                                                                                                                                                                                                                                            Izrael: Shaulová 8, Vakratová 5, Teplitsky 3, Lezinská 3/1,.... Tréner Gilad Maor.

Slovensko hnané od úvodných sekúnd do ofenzívy vynikajúcim obecenstvom išlo do vedenia už v úvode po delovke najlepšej kanonierky zápasu šalianskej odchovankyni a v súčasnosti hráčky maďarského Mosonmagyaróvári KC SE Barbory Lancz, ku ktorej sa pridala hráčka DAC – u Erika Rajnohová a vzápätí opäť Lancz a v 5. minúte viedlo Slovensko 4:1, nakoľko zo súperových hráčok sa presadila strelecky iba najlepšia ich strelkyňa Shaulová (8 gólov). Zverenkyne trénera  Dueňasa diktovali priebeh hry a v 14. minúte už viedli o päť gólov  (7:2).  Bolo zrejmé, že si naše hádzanárky pripíšu do kvalifikačnej tabuľky oba dôležité body. Lancz na spojke bola pri streleckej chuti (zaznamenala v I. polčase 7 gólov a na viac nastrelila zo sedmičky žrď) a keď sa k nej pridali aj Popovcová s Bujnochovou, náš náskok začal narastať (10:4,13:6). Hostky sa síce snažili, ale proti defenzíve našich hráčok (dobre chytala aj brankárka Ivanytsia – pôsobila aj v Dusle Šaľa) toho veľa nezmohli.  A tak sme na prestávku odchádzali do kabín so 7 gólovým náskokom.  

Štart do druhého dejstva  sme mali výborný  a po góle Bujnochovej a Nejedlíkovej v 35. minúte sme viedli po prvý krát o 10 gólov (19:9) a tento rozdiel sme držali aj v ďalšom priebehu, zápasu keď pridala ďalšie góly aj Lancz s Popovcovou (44. minúta - 25:15).  V týchto minútach však tréner „stiahol“ z palubovky už trojicu hráčok: Bujnochová, Lancz Rajnohová (poznámka: o necelých 24 hodín nás čakal favorit Nemecko) a príležitosť dostali aj ďalšie hráčky. Napriek tomu náš náskok narástol dva razy až na rozdiel 12 gólov (27:15 a 29:17. To sa už do streleckej ligy zapísali aj šalianske opory Varjássiová s Pócsíkovou a spokojní boli aj priaznivci. Hostky síce vďaka dvojici Shaut – Vakrat trochu v závere zmiernili prehru, ale to nič nezmenilo na tom, že po poslednom góle  Slovenska z ruky Pócsíkovej sa dočkali slovenské hráčky zo strany vynikajúcich priaznivcov zaslúžených a búrlivých ovácií.   

+ + +

Povedali po zápase:
                                                                                                                                                                                                                                                                               Jorge Dueňas (tréner SR): „Úvod stretnutia bol z našej strany nervózny, lebo išlo o veľa. Potom sme začali plniť taktické pokyny a vypracovali sme si náskok. Keď sme viedli výraznejšie, tak sme družstvo prestriedali, chceli sme ušetriť sily na zajtrajší duel s Nemeckom. Potrebujeme hrať viac kontaktne v obrane a lepšie premieňať gólové príležitosti."

Peter Pčola (asistent trénera SR): „Vyzerá to ako povinné víťazstvo, ale pred zápasom nám nebolo všetko jedno. Nemali sme veľa informácií o súperkách, ale som rád, že sme nepripustili žiadnu drámu. Od začiatku sme dobre bránili a išli sme do vedenia. Keby sme v druhom polčase premenili ďalšie vyložené príležitosti a neurobili niektoré zbytočné technické chyby, naše víťazstvo mohlo byť ešte výraznejšie."

Barbora Lancz (spojka SR, najlepšia strelkyňa): „Najdôležitejší je pre nás zisk dvoch bodov. Od začiatku sme išli za naším cieľom, ktorým bolo víťazstvo, hoci boli v našej hre aj chyby i nejaké nepremenené šance. Trochu ma mrzí, že rozdiel nebol výraznejší, ale aj skóre môže byť dôležité."

Martina Popovcová (krídlo SR): „Možno sme čakali trochu jednoduchší zápas. Zo začiatku sme robili veľa technických chýb, nepremenili nejaké šance, ale napokon sme sa zomkli a s prehľadom dosiahli víťazstvo."

+ + +

Priebežná tabuľka 2. kvalifikačnej skupiny:

1. Nemecko  31:24  - 2 body;  2. Slovensko  51:47 – 2 body;  3. Ukrajina 49:51 – 2 body;   4. Izrael 22:31 – 0 bodov.

Ďalší program 2. kvalifikačnej skupiny o postup na ME 2024:

štvrtok 29. 2. 2024 o 18.00 hodine:  Slovensko – Nemecko, hrá sa v Šali.   

štvrtok 29. 2. 2024 o 20.30 hodine: Izrael – Ukrajina, hrá sa v Šali.   

sobota 2. marca 2024 o 18.00 hodine: Ukrajina – Izrael, hrá sa v Šali.

nedeľa 3. marca 2024 o 18.15 hodine Nemecko – Slovensko, hrá sa v Düsseldorfe.

JOZEF SKLENÁR     

FOTO:SZH

Aktuality

Aktuálne články