Tesná prehra s Tureckom v odvete

V druhom prípravnom dueli v rámci nášho pobytu v Turecku sa hrala včera odveta a nebyť dvoch - troch pasáži, v ktorých nás súper buď gólovo, alebo herne zaskočil (výkon arbitrov je iná kategória), mohli sme sa vracať z Ankary podstatne spokojnejší, nakoľko by nás tešili dva víťazné duely v poslednom toho ročnom vystúpení reprezentácie Slovenska.  V odvete nastúpili všetky hráčky, ktoré boli zdravotne v poriadku, ale aj tak mal tréner Jorge Dueňas k dispozícii iba 12 hráčok do poľa, nakoľko už nenastúpila ani zranená kapitánka Réka Bíziková (v prvom chýbala aj zranená Kristína Pastorková – Dunajská Streda) a dostatok príležitostí zahrať si dostali všetky hráčky.

Zápas mal podobný priebeh ako ten prvý vzájomný duel, nakoľko sa kolektívy striedali v 1 – 2 gólovom vedení:  2:3, 5:3, 6:8, 9:11, 14:14 a o našom vedení o gól tesne pred odchodom do šatní rozhodla presnou strelou z krídla Lenka Ratvajská, ktorej sa v oboch dueloch darilo aj strelecky, keď  vsietila spolu 6 gólov.   

Turecko - Slovensko 29:27 (14:15)
rozhodovali: Öztürk a Dogan (obaja Turecko) -  200 divákov; pokutové hody: 2/2 - 3/3; vylúčené: 1 – 4.
Turecko: Najviac gólov - Digdemová 8, Bilgeová 6, Beyzová 5,....                                                                                                                         
                                                                                                                                                                                                                                                            Slovensko: Ivanytsia, Oláhová - Györiová 2, Michálková 1, Dmytrenko, Popovcová 3, L. Ratvajská 3, Bujnochová, Holejová 3, Barb. Lancz 8/3, E. Rajnohová 2, Bačenková 1, Ščípová 3, D. M. Vargová 1.

Slovenské družstvo nastúpilo bez kapitánky R. Bízikovej, ktorá sa zranila v prvom zápase. Aj odveta sa niesla v podobnom duchu. V prvom polčase ponúkli aktérky vyrovnaný priebeh, v ktorom sa tímy striedali vo vedení. Turkyne trojgólovou šnúrou otočili z 2:3 na 5:3, ale na začiatku druhej desaťminútovky už bolo po ich tesnom náskoku (6:6). Vzápätí prišla lepšia pasáž slovenských hádzanárok, ktorým séria gólov Holejovej vyniesla v 20. min vedenie 11:9. Viac sa však neodpútali, domáce vyrovnali, ale tesne pred prestávkou Ratvajská naklonila skóre na stranu tímu SR (15:14).     

V druhom dejstve mal duel podobný priebeh, keď  sa oba kolektívy striedali vo vedení. Po góle legionárky Györiovej  (Nemzeti Kézilabda Akadémia -  Maďarsko) v 42. minúte sme išli do mini trháku (20:18), ale domáce využívali každú možnosť (aj pri presilovkách)  o zmenu skóre. Škoda, že sa v týchto momentoch strelecky nepridali k najlepšej kanonierke Barbore Lancz (14 gólov)  aj ďalšie hráčky (aj keď 9 gólov Popovcovej, či sedem Ščípovej spolu teší), nakoľko sme neboli ďaleko od zopakovania druhého víťazstva. Domáce hráčky  v závere odskočili do troj gólového náskoku (28:25) a nezostali už sily, ale ani čas na aspoň vyrovnanie.,    

Tréner Jorge Dueňas:  "Aj v odvete sme chceli zopakovať výkon a hru z II. polčasu prvého zápasu, ale sme nehrali dostatočne koncentrovane. Postupne sa to však zlepšilo a dostali sme sa viac krát aj do vedenia, ale výkon rozhodcov v dnešnom stretnutí bol veľmi zlý a niektoré ich verdikty až neuveriteľné. Bolo náročné sa tomu prispôsobiť. V druhom polčase sme pokračovali na rovnakej úrovni, ale mali sme viaceré vylúčené hráčky, čo súper využil. Navyše, náš najväčší problém bol v premieňaní vyložených príležitostí. V závere sme už nedokázali otočiť výsledok, ale celkovo sme podali vyrovnaný výkon."

Poznámka: pri bilancii nášho pobytu v Turecku teší, že sme mali zo vzájomných súbojoch lepšiu bilanciu, nakoľko v prvom súboji sme vyhrali o 4 góly po výsledku 27:31 (16:16).

                                                                                                     JOZEF SKLENÁR

FOTO: Turecká hádzanárska federácia

Aktuality

Aktuálne články