Iuventa nenapodobnila Partizánske

Hádzanárky  Iuventy Michalovce (poznámka: v histórii najlepší slovenský klubový team) siahali pred pár dňami po historickom úspechu v podobe získania prvenstva v tomto ročníku Pohára EHF 2023/2024 (poznámka: napriek tomu je postup do finále Európskeho pohára najväčší úspech ženskej hádzanej v Michalovciach) , čím by boli napodobnili doposiaľ najväčší  úspech slovenskej ženskej klubovej hádzanej, keď hráčky Iskry Partizánske sa stali v roku 1980 víťazom Pohára víťaza pohárov (PVP.) Nevyšiel  im však posledný krok, keď vo finále Európskeho pohára totiž nestačili na španielskeho zástupcu ATTICGO Bm Elche a prehrali s nim  v oboch finálových súbojoch, bohužiaľ tieto dve prehry boli pre zástupcu Vihorlatu jediné, keď v ostatných 12 zápasoch nenašiel premožiteľa. .
Nádej po prvom zápase v Španielsku.

1. zápas: ATTICGO BM Elche - MŠK Iuventa Michalovce 22:20 (11:10).  Rozhodovali: Pukšič a Satler (obaja Slovinsko), vylúčené: 1:4, pokutové hody: 3/1 - 4/1.
                                                                                                                                                                                                                                                                                    Priebeh: 0:1, 4:2, 5:5, 7:10, 11:10, 12:13, 17:15, 18:18, 21:18. 22:20.

Góly: Wolfsová 5, Van Zijlová 4, Delgado Pintová 3,....  -  Wöllingerová 6, Popovcová a Habánková po 4,....

K prvému finálovému duelu do  Elche  cestovali zverenkyne trénera Kostku výborne pripravené poznajúc silu španielskej klubovej hádzanej (poznámka: v rokoch  2021 sa stali  víťazom Európskeho Pohára Costa del Sol Málaga a o rok neskôr Rocasa Gran Canaria – popredné kluby španielskej najvyššej súťaže), keď súpera zaskočili výbornou defenzívou, za ktorou  stála výborná brankárka De Almeida. Keď k tomu pridáme dobré premieňanie pripravených streleckých príležitostí tak nečudo, že v prvej dejstve viedli dva krát rozdielom troch gólov (5:8 a 7:10). Slabšia 5 – minutovka v závere poslala do kabín Elche s jedno gólovým náskokom.       
Zástupca Zempína nedovolil ani po zmene strán súperovi získať väčší náskok a súperi sa striedali v tesnom vedení.  Škoda, že sa k trojici najlepších strelkýň Iuventy nepridali ďalšie renomované zahraničné posily, nakoľko výsledok mohol byť ešte priaznivejší. Ešte štyri minúty pred koncom bol stav duelu nerozhodný 19:19, keď si Iuventa vybrala druhú slabšiu chvíľku a súper získal trojgólový náskok 22:19. Za tohto stavu „zahodila“ Radovičová sedmičku, ešteže ex šalianka Klučková v závere stiahla náskok domácich na rozdiel dvoch gólov.
Tréner Iuventy Peter Kostka:  "Sme v polčase finálového dvojzápasu, v ktorom máme dvojgólové manko a pred odvetou je všetko otvorené. Chceli sme vyhrať, ale v závere duelu bol úsek, keď som mal obavy, aby sa sme neprehrali o štyri,  či päť gólov. Celý čas sme sa mohli spoľahnúť na výbornú obranu, ktorou sme eliminovali silné stránky súpera. V prvom polčase sa niektoré hráčky báli v útoku zobrať  to na seba. Veľkou škodou je, že sme v dueli mali až tri nepremenené pokutové hody. Všetko máme pred sebou ."

+ + +

2. zápas: MŠK Iuventa Michalovce - ATTICGO BM Elche  22:28 (10:15) vylúčené: 1:1; pokutové hody: 4/3 – 4/4.   

Iuventa: Jablonská-Bobaľová, Mendesová de Almeidová,  – Radovičová, Dvorščáková 1, Pejovičová 1, Dorszová, Popovcová, Paľová-Rebičová, Bačenková 1, Habánková, Soskydová, Wöllingerová 11, Kompaniets 5, Biegerová 1, Klučková 2, Krivokapičová. Tréner Peter Kostka.  

Elche: Van Zijlová, So Delgadová po 5, Mendezová Garciová, Ruizová - Huidobrová po 3,..... Tréner Elche: Joaquin Jaime Rocamora Cases.  

Zaplnená Chemko stav aréna hrala Iuventu od úvodu za zrovnaním náskoku hostiek, ktoré išli do vedenia gólom Wolfsovej, ale domáce obratom otočili a viedli 2:1 a 4:3. V defenzíve však mali problémy s ubránením spojok Delgado a Mendez), ktorým sa darilo, keď dokázali využiť všetky chyby v defenzíve Iuventy, ktorá vrátane brankárok nestála na pevných nohách. Na druhej strane gólovo hrozila iba kapitánka Patrícia Wöllingerová, ktorá bola nakoniec aj s 11 gólmi ďaleko najlepšia strelkyňa finálovej odvety, ku ktorej sa občas pridala aj ukrajinská reprezentantka Iryna Kompaniets, ale to bolo na španielsky kolektív málo a už v polčase bolo rozhodnuté (10:15).  
Hostky hrali aj v II. polčase v pohode, plnili trénerove inštrukcie a neustále si pohodlne udržiavali dostatočný gólový odstup aj vďaka výbornej brankárke  Morales, ktorá bola hráčkam Iuventy dosť veľkou prekážkou a s ich streleckými pokusmi si dokázala poradiť. V záverečnej desať minutovke trochu  Wollingerová „vystrašila „,keď premenila dve z troch sedmičiek a znížila na 19:22“, ale to bolo zo strany už všetko. Elche, ktoré výkonom a výsledkom dokonale zaskočilo hádzanárskych odborníkov a tipujúcich v stávkových kanceláriách (poznámka: Iuventa bola u nich favoritom) však žiadnu drámu nedopustilo a stalo sa po zásluhe držiteľom pohára za ročník 2023/2024. .
Hráčkam Michaloviec sa tak nepodarilo napodobniť už spomínané Partizánske a zostalo podobne ako pred ním: r. 1980 Inter Bratislava (Európsky pohár majstrov); r.  l985 PVP (Pohár víťazov pohárov) Družstevník Topoľníky; 1987 Pohár IHF Štart Bratislava; r. 1992 Pohár IHF Tempo Partizánske; r. 1998 Pohár EHF ŠCP Banská Bystrica iba porazeným finalistom, čo je však taktiež pekný úspech slovenskej klubovej hádzanej.

Peter Kostka, tréner Iuventy: "Sme samozrejme sklamaní, túžili sme uspieť, snívali sme o tom. Športovo treba uznať, že Elche bolo lepšie. Prvých pätnásť minút sme mali dobrú brankárku a nevyužili sme to. Súper zároveň dobre bránil, náš plán B bol vytiahnuť hru bez brankárky - fungovalo nám to v Španielsku, ale tu sa tak nestalo. Cez polčas sme si povedali, že ideme 'bomby', sťahovali sme to, bolo aj o tri góly. Som hrdý na tím.

Joaquin Jaime Rocamora Cases, tréner Elche: "Som naozaj rád a hrdý na svoj tím. Veľa pracovali a plnili moje pokyny. V prvom zápase sme odviedli dobrú prácu a vytvorili sme si dobrý náskok. Bojovali sme a vyhrali sme, som veľmi šťastný."

+    Hádzanárky Iuventy však budú mať o niekoľko desiatok hodín ešte šancu v poslednom súťažnom hádzanárskom dueli tohto ročníka MOL ligy vylepšiť si svoju úspešnú bilanciu, keď sa zajtra: streda 29.5. 2024 o 18.30 hodine stretnú v 5. kole Nadstavby v Dunajskej Strede s DAC - om. Prvý zápas v Michalovciach skončil remízou 29:29. Víťaz tohto duelu sa stane majstrom Slovenska v ročníku 2023/2024.  

JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články