Slovenské hádzanárky v Turecku

Zatiaľ, čo na severe Európy naplno bežia súťažné duely 26. Majstrovstiev sveta v hádzanej žien v základných skupinách (informujeme o nich v ďalšom bloku) reprezentácie krajín, ktorým sa nepodarilo na svetový šampionát prebojovať využívajú asociačnú prestávku na možnosť prípravy na ďalšie kvalifikačné zápasy začiatkom budúceho roku 2024. Sú medzi nimi aj hádzanárky Turecka a Slovenska, ktoré zostali pred bránami šampionátu, keď Slovensko prehralo v rozhodujúcich dueloch s Chorvátskom (v Šali sme prehrali 23:25 a v odvete v Slovinskom Brode vyhralo Chorvátsko 31:18); Turecko síce v I. fáze vyradilo Veľkú Britániu, ale II. fáza kvalifikácie bola už nad ich sily. Aj z toho dôvodu na prelome minulého a tohto týždňa cestovala reprezentácia Slovenska na východ Európy do Turecka k odohraniu dvoch medzištátnych duelov s krajinou polmesiaca, ktorá je rozlohou väčšia ako hoci ktorý štát v Európe a v počte obyvateľov sa nachádza na 18. mieste na svete (skoro 85. miliónov; Slovensko s 5.431 milióna obyvateľov je na 118. mieste z pomedzi 195 štátov sveta).

Tréner Jorge Dueňas s asistentom Petrom Pčolom urobili v nominácii oproti medzinárodnému turnaju v Chebe niekoľko zmien.
Do Turecka cestovala namiesto našej brankárky Soni Furgalákovej jej oddielová už doliečená  kolegyňa Bella Oláhová , k výmene prišlo aj na postoch krídiel, keď doma zostala na doliečenie Katarína Pócsíková a nahradila ju kolegyňa Lenka Ratvajská. Do tureckej Ankary necestovali ani ďalšie krídlo Nicol Nejedlíková (UHC Tulln - Rakúsko) a spojka Sára Erika Zsákovics (Eszterházy SC - Maďarsko).  

Nominácia hádzanárok Slovenska na sústredenie a medzištátne zápasy s Tureckom v Ankare (30. 11. - 6. 12. 2023):

brankárky: Alexandra Ivanytsia (Mlyny Stoislaw Koszalin - Poľsko), Bella Oláhová (Slovan Duslo Šaľa).

pivotky: Viktória Györiová (Nemzeti Kézilabda Akadémia -  Maďarsko), Kristína Pastorková (DAC Dunajská Streda); Diana Michálková (UHC Stockerau - Rakúsko).
                                                                                                                                                                                                                                                                                krídla: Natália Dmytrenko (JSK Jaroslaw - Poľsko), Lenka Ratvajská (Slovan Duslo Šaľa),  Martina Popovcová (Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (DAC Dunajská Streda).                                                                                                                                                                                                                                                                                      
spojky: Karin Bujnochová (MKS Zaglebie Lubin - Poľsko), Olívia Ščípová, Diana Mária Vargová (obe Slovan Duslo Šaľa), Adriána Holejová (Nice Côte d’Azur –  Francúzsko), Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári KC SE - Maďarsko), Dorota Bačenková (Iuventa Michalovce).

poznámka: v nominácii do Turecka  je osem hráčok pôsobiacich v MOL lige  (z toho štyri z Dusla Šaľa, dve z Iuventy Michalovce a DAC Dunajská Streda) a osem  hráčok, ktoré pôsobia v zahraničných kluboch.

+ + +

Prvý vzájomný súboj sa odohral v nedeľu a naše reprezentantky dokázali získať turecký skalp, keď po zlepšenej hre v II. polčase vyhrali o 4 góly:

Turecko - Slovensko 27:31 (16:16).
rozhodovali: Kog a Bayrak (obaja Turecko) - 150 divákov; vylúčené: 5 – 3; pokutové hody: 4/4 - 6/4.

Turecko najviac gólov: Beyzová 5, Silová 4,...
                                                                                                                                                                                                                                                                      Slovensko: Ivanytsia, Oláhová - Györiová 1, Michálková 2, Dmytrenko, Popovcová 6/1, R. Bíziková 1, L. Ratvajská 3, Bujnochová 3, Holejová 2, B. Lancz 6/3, E. Rajnohová 1, Bačenková, Ščípová 4, D. M. Vargová 2.

Súboj dvoch vyrovnaných tímov videli diváci v prvom polčase, keď sa žiadny z kolektívov nedostal do vyššieho vedenia a tak išli kolektívy  do kabín za nerozhodného stavu.  Aj po zmene strán to vyzeralo na vyrovnanú partiu. Tréner SR dával postupne šancu všetkým hráčkam. Turkyne v polovici druhého dejstva po nepremenenej sedmičke v podaní Lanczovej znížili síce na 23:24, ale potom prišli chvíle slovenského tímu. Obrana na čele s brankárkou Oláhovou súperkám veľa nedovolili, získane lopty využívali na kontry zakončené najmä Popovcovou či strelami z diaľky v podaní Lanczovej a Ščípovej. Päť minút pred koncom sme už viedli o sedem gólov  (30:23) . Domáce v závere troj gólovou šnúrou už len skorigovali prehru 27:31.

Jorge Dueňas - tréner žien SR: " Oproti nominácii sme prišli sme o dve hráčky. Kristína Pastorková musela odcestovať domov pre problémy s nosom; v zápase sa potom Réka Bíziková zrazila so súperkou, spadla a teraz je v nemocnici na vyšetreniach. V I. polčase sme urobili niekoľko hlúpych chýb, keď sme zbytočne odovzdali loptu súperkám. Obrana nepracovala podľa našich predstáv, nefungovala spolupráca s brankárkou. Napriek nerozhodnému stavu sme nehrali najlepšie. V druhom polčase sme zvýšili úroveň hry v defenzíve, bránili sme aktívnejšie, pokryli pivotku a potom prišli aj zákroky brankárky. Využili sme to aj v útoku, kde sme si začali počínať suverénnejšie. Šancu dostali všetky hráčky a môžeme byť spokojní s tým, čo sme predviedli v druhom polčase. Toto je cesta, ktorou chceme ísť v budúcnosti. Musíme však hrať koncentrovanie celých 60 minút. To je náš najbližší cieľ."
Poznámka: odveta sa hrá v Ankare v utorok 5. 12. 2023 o 16.00 hodine.
                                                                                                                                                             JOZEF SKLENÁR

FOTO: Turecká hádzanárska federácia

Aktuality

Aktuálne články