Hádzanárky Slovenska cestujú na Európu.

V strede týždňa a v závere tohto víkendu ukončili hádzanárky Slovenska dôležitú kvalifikačnú etapu, ktorej vyvrcholením boli posledné dva súťažné duely s Izraelom a Ukrajinou. Ak si chceli zverenkyne trénera Jorgeho Dueňasa uchovať šancu zabojovať o miestenku na európskom šampionáte museli v týchto dueloch uspieť, čo sa v konečnom meradle aj podarilo.

+ + +

Výsledky 5. kola 2. kvalifikačnej skupiny žien - ME 2024:
Izrael - Slovensko 24:35 (14:20), hralo sa v Heidelbergu (Nemecko).
                                                                                                                                                                                                                             Rozhodovali: Jörstad a D. Fremstad (obaja Nórsko) -  300 divákov; pokutové hody: 3/3 - 2/1; vylúčené: 0 – 2; červená karta: 27. Michálková (Slov.) za faul.

IZRAEL: Izaková a Lezinská po 4, Barelová 4/3, Malakanová 3,...  

SLOVENSKO: Ivanytsia, Jablonská-Bobaľová:  Györiová 2, Michálková 2, Demeter, Nejedlíková 2, Popovcová 6, R. Bíziková 5, Pócsíková 3, Bujnochová 3, Pastoreková, Holejová 6, B.  Lancz 4/1, N. Némethová, S. Szarková 1, Ščípová 1. Tréner Jorge Dueňas, asistent Peter Pčola.

Naša reprezentácia pre zachovanie šance možného postupu z druhého, alebo tretieho miesta musela naplno bodovať a hneď od úvodu si vytvorila štvor gólový náskok (1:5 – 8. minúta), keď hrala pozorne v obrane (dobre chytala aj Ivanytsia a debut zažila po získaní štátneho občianstva aj ďalšia brankárka Jablonská-Bobaľová ), na druhej strane súper robil dosť technických chýb, ktoré sme trestali gólmi. Súper však v strede prvého polčasu  začal „hroziť a v 14. minúte prehrával už iba o dva góly (6:8) a neskôr 8:10. Záver prvého polčasu však patril slovenským reprezentantkám, ktoré sa presadzovali aj z krídelných priestorov (o. i. aj naša Pócsíková)a vytvorili si do prestávky aj poltuctový náskok (14:20).
Po obrátke si Slovensko udržiavalo od súpera tento náskok, súperovi sa ešte naskytla aká taká šanca v závere tretej štvrtiny, keď znížil na rozdiel štyroch gólov (22:26), ale Slovensko im sériou štyroch gólov za sebou zobralo súperovi aj poslednú nádej na dobrý výsledok. V závere zápasu už boli jednoznačne pánom na palubovke slovenské hádzanárky (poznámka: strelecky sa presadili aj ďalšie hráčky), ktoré nakoniec vyhrali v odvete ešte vyšším rozdielom ako v prvom zápase v Šali.  

Peter Pčola (asistent trénera SR): „Získali sme povinné dva body. Myslím si, že výkon mohol byť ešte lepší. Mali sme dobré začiatky oboch polčasov, ale potom sme poľavili v koncentrácii. Namiesto toho, aby sme vychádzali z obrany a dávali rýchle góly z protiútokov, sme pár lôpt zahodili a vlastnými chybami sme čiastočne postavili súpera na nohy."

Druhý zápas 5. kola 2. kvalifikačnej skupiny žien - ME 2024:
Ukrajina - Nemecko 21:43 (11:23), hralo sa v Heidelbergu (Nemecko).

Favorizované Nemecko potvrdilo svoj jednoznačný postup z tejto skupiny výhrou o 22 gólov, keď si už do prestávky vybojovala 12 – gólový náskok. Je to jedna z najvyšších prehier Ukrajiny v bojoch o európsky a svetový šampionát.

+ + +

Výsledky 6. kola 2. kvalifikačnej skupiny žien - ME 2024:

Slovensko - Ukrajina 25:25 (15:13), hralo sa v Šali.
                                                                                                                                                                                                                              Rozhodovali: Antičová a Jakovljevičová (obe Srbsko) – 2.000 divákov;  pokutové hody: 9/6 - 4/3, vylúčené: 3 – 7.

SLOVENSKO: Ivanytsia, Jablonská-Bobaľová, Olláhová: Györiová 2, Michálková, Demeter, Nejedlíková 1, Popovcová 4, R. Bíziková, Pócsíková 2, Bujnochová 3, S. Szarková, Holejová 3, Barbora Lancz 10/6, N. Némethová, Ščípová. Tréner Jorge Dueňas, asistent Peter Pčola.
                                                                                                                                                                                                                            UKRAJINA: Horilská 7/2, Smbatianová 5, Nesterenková 4, Naumenková 3, Kohuch a Kompaniets po 2,... Tréner Boris Chyzhnov.
                                                                                                                                                                                                                                Postupová matematika  Slovenska pred duelom s najväčším konkurentom v boji o postup na ME 2024 reprezentáciou Ukrajiny bola jasná:

+ v prípade postupu Slovenska z druhého miesta v skupine sme museli vyhrať s Ukrajinou o päť a viac gólov (poznámka: v prípade víťazstva o päť gólov musela byť naša výhra: 26:21, 27:22, atď..... nakoľko v prvom zápase sme prehrali 25:20. V prípade rovnakého víťazstva Slovenska v Šali by skončila druhá Ukrajina, nakoľko mala celkove lepšie skóre).     

+ v prípade postupu z tretieho miesta  tabuľky ôsmych kolektívov z kvalifikačných skupín postupovali prvé štyri muselo Slovensko vyhrať s Ukrajinou aspoň o gól, resp. alebo remizovať;  poznámka: pred odvetnými zápasmi  reprezentácií na 3. miestach v skupinách  bolo v tabuľke prvé Turecko s jedným bodom (poznámka remizovalo doma so Srbskom 29:29). Ostatných sedem reprezentácií vrátane Slovenska nemalo ani bod a o poradí v tabuľke rozhodovalo skóre zo zápasov z prvými dvomi súpermi v skupinách. Poradie: 1. Turecko 80:98 – 1 bod; 2. Portugalsko 78:104 – mínus 26 gólov; 3. Faerské ostrovy – mínus 26 gólov; 4. Grécko 55:88 - mínus 33 gólov; 5. SLOVENSKO – mínus 41  gólov; 6. Litva 62:112 – mínus 50 gólov; 7. Kosovo 63:118 – mínus 55 gólov; 8. Taliansko 47:117 – mínus 70 gólov.

+ Slovensko mohlo teoreticky postúpiť aj v prípade prehry s Ukrajinou o gól, ale to by sa muselo spoliehať, že žiadna reprezentácia (3. miesta) v poslednom kole nezaboduje a hlavne Rumunsko porazí doma Grécko o 10 a viac gólov (poznámka: prvý zápas  Grécko – Rumunsko 20:32; v tomto prípade by sme Grécko predstihli v tabuľke v rámci skóre o gól a postúpili by sme na ME).  

Všetky tieto alternatívy mali v rukách, nohách, ale aj v hlavách reprezentantky Slovenska spolu s vedením a realizačným kolektívom v nedeľňajšom podvečernom súboji v šalianskom „kotli“ v dueli s Ukrajinou. Táto nastúpila k duelu so štvoricou hráčok: Kompaniets strelila 2 góly; Kohuch – 2, Soskyda – 1 gól, Krasnianska – 0 gólov, ktoré štartujú v MOL lige v drese Iuventy Michalovce, ale od úvodného gólu kanonierky Barbory Lancz viedlo neustále Slovensko o gól (3:2, 6:5,7:6), k trháku sa dostalo Slovensko po štvrťhodine po góloch Pocsíkovej, Lancz, Popovcovej (10:7), čo bolo veľmi sľubné. Rekordná návšteva (zápas s Nemeckom videlo v Šali 1.700 divákov) mohutným povzbudzovaním „hnala“ slovenské hráčky vpred a po góloch Györiovej a Bujnochovej viedlo Slovensko v 22. minúte 14:9 (dobre hrala defenzíva s výbornou brankárkou Jablonskou  - Bobaľová, schyľovalo sa k splneniu prvej alternatívy postupu. Skúsený kolektív Ukrajiny však nezložil zbrane a po góloch ich najlepšej hráčky Smbatianovej a robustnej pivotky Horilskej „skresali“ ešte do prestávky náš náskok (15:13) na rozdiel dvoch gólov.

V druhom dejstve opäť Barbora Lancz dvomi gólmi za sebou (poznámka: s 10 gólmi najlepšia strelkyňa zápasu, škoda, že pre zranenie chýbala v prvom vzájomnom zápase) spolu s Popovcovou a Nejedlíkovou opäť získali štvor gólový náskok (20:16), na viac sme dva krát nastrelili konštrukciu bránky a nepremenili sedmičku (vynikajúca brankárka Baloghová) a súper začal znižovať náš náskok a v 41. minúte sme už viedli iba o gól (20:19). Najlepšie strelkyne Lancz s Popovcovou pomohli opäť k vyššiemu trháku (47. minúta 23:19) a zdalo sa, že postupové predpoklady sa napĺňajú. V týchto chvíľach však súper opäť zabral, znížil naše vedenie (23:21) a keď dovtedy dobre pískajúce rozhodkyne umožnili hrať súperovi dvoj násobnú presilovku (poznámka: vylúčenie aj za lavičku) stará, známa Kompaniets využila presilovku a v 53. minúte bolo vyrovnané 23:23! Ešte že aj v závere gólovo potiahli skúsenejšie hráčky Holejová (24:23) a v záverečnej minúte aj Popovcová 25:24, potom góly Naumenkovej a vyrovnávajúci gól pivotky Horilskej desať sekúnd pred koncom až tak nebolel. Po záverečnom hvizde rozhodcovskej dvojice sa tešili z postupu na európsky šampionát nielen oba reprezentačné kolektívy, ale aj verné a vďačné obecenstvo, ktoré si to po právu zaslúžilo.

Poďakovanie však zaslúži aj hráčsky kolektív Slovenska vrátane šalianskych hráčok: Bella Olláhová, Katarína Pócsiková, Olívia Ščípová a Edina Pastoreková, ktoré boli súčasťou posledných dvoch duelov, ale aj ďalšie reprezentantky Dusla Šaľa: Soňa Furgaláková, Lenka Ratvajská, Diana Mária Vargová, Barbora Königová, Petra  Varjássiová,... ktoré obliekli dres SLOVENSKA v kvalifikácii na ME 2024. Dievčatá BLAHOŽELÁME !!!    

Jorge Dueňas (tréner Slovenska): „V konečnom dôsledku sme uhrali dôležitú remízu. Obzvlášť, keď čiara medzi úspechom a neúspechom bola dosť tenká. Myslím si, že 50 minút sme odohrali zápas na dobrej úrovni, s čím som bol spokojný. Desať minút bolo z našej strany slabších, súper to trestal, ale podstatný konečný výsledok a postup a samozrejme  šanca pre naše družstvo predstaviť sa na ME."

Druhý zápas 6. kola 2. kvalifikačnej skupiny žien - ME 2024:
Izrael - Nemecko 9:46 (4:23), hralo sa v Heidelbergu (Nemecko).

+ + +
Konečná tabuľka 2. kvalifikačnej skupiny žien - ME 2024:

1. Nemecko  227:102 –  12 bodov; 2. Ukrajina 155:174 – 7 bodov;  3. Slovensko 47:168 – 5 bodov; 4. Izrael 122:207 – 0 bodov.

Kvalifikačné zápasy reprezentácií, 3. miesto v skupinách - odvety:

Srbsko - Turecko 30:22; SLOVENSKO – Ukrajina 25:25; Česko – Portugalsko 25:22; Island – Faerské ostrovy 24:20; Rumunsko – Grécko 31:24; Severné Macedónsko – Litva 34:24; Poľsko – Kosovo 28:17  a Slovinsko – Taliansko 35:21.

Konečná tabuľka reprezentácií z 3. miest kvalifikačných skupín:

1.  Turecko 102:128 – 1 bod; 2. SLOVENSKO 81:122 – 1 bod; 3. Portugalsko 100:129 – 0 bodov; 4. Faerské ostrovy 90:120 – 0 bodov poznámka: tieto štyri reprezentácie postupujú na ME 2024;  5. Grécko 79:119 – 0 bodov; 6. Litva 86:146 – 0 bodov; 7. Kosovo 80:146 – 0 bodov; 8. Taliansko 68:152 – 0 bodov.

Poznámka: ku kvalifikácii na ME 2024 a štatistikám k nej sa vrátime ešte pred žrebom skupín a miest (poznámka: štvrtok 18.4. 2024 vo Viedni), kde a kedy a kto s kým sa budú hrať zápasy na majstrovstvách Európy sa vrátime ešte v osobitnom bloku,                                                                                                                       

JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články