V Šali sa rozhodne o štarte na Európe ?

Od štvrtku 4. apríla 2024 sa stane najkrajšie univerzitné mesto v Nemecku, 160.000 tisícový Heidelberg (sídli tu najstaršia univerzita) dejiskom minimálne hádzanárskych reprezentácií 2. kvalifikačnej skupiny (Nemecko, Slovensko, Izrael  a Ukrajina) bojujúcich o účasť na európskom šampionáte žien 2024. Napodobní tak naše okresné mesto Šaľa, ktoré bolo podobným hádzanárskym  centrom na prelome februára – marca 2024, keď sa tu uskutočnili kvalifikačné zápasy tejto skupiny: Slovensko – Izrael 31:22, Slovensko – Nemecko 18:40 a Izrael – Ukrajina 28:29.      

Aký program  nás však čaká v Heidelbergu a v Šali ?

5. kolo II.  kvalifikačnej skupiny – ME 2024:
Štvrtok 4. 4. 2024 o 16.30 hodine zápas:  Izrael – Slovensko.
Štvrtok 4. 4. 2024 o 19.00 hodine zápas: Ukrajina – Nemecko.

2. kolo II. kvalifikačnej skupiny, ME 2024 - dohrávka:
                                                                                                                                                                                                                                                    Sobota 6. 4. 2024 o 17.00 hodine zápas: Izrael – Nemecko;  

6. kolo II.  kvalifikačnej skupiny – ME 2024:

Nedeľa 7. 4. 2024 o 18.00 hodine  zápas: Nemecko – Izrael.
poznámka: všetky tieto kvalifikačné zápasy sa hrajú v Heidelbergu.

+ + +

6. kolo II.  kvalifikačnej skupiny – ME 2024:
Nedeľa 7. 4. 2024 o 18.00 hodine  zápas: Slovensko – Ukrajina.
                                                                                                                                                                                                                                                    poznámka: tento zápas sa odohrá v Šali.

Priebežná tabuľka II. kvalifikačnej skupiny – ME 2024:

1. Nemecko   3 3 0 0  103:60 – 6 bodov.
2. Ukrajina     4 3 0 1  109:106 -  6 bodov
3. Slovensko  4 1 0 3    87:119 -  2 body
4. Izrael           3 0 0 3    77:91 – 0 bodov.

+ + +                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Na oba slovenské kvalifikačné duely: Izrael 4. 4. 2024 - Heidelberg a Ukrajina 7. 4. 2024 – Šaľa, ktoré sú pre konečnú tabuľku veľmi dôležité už aj z pohľadu možného postupu na ME 2024 nominoval hlavný kouč Jorge Dueňas (asistent Peter Pčola) hráčsky káder:

brankárky: Alexandra Ivanytsia (Mlyny Stoislaw Koszalin - Poľsko), Iryna Jablonská - Bobaľová (Iuventa Michalovce), Bella OLÁHOVÁ (Slovan Duslo Šaľa).  poznámka: pre brankárku Iuventy Michalovce Jablonskú – Bobaľovú z Ukrajiny je to prvý štart v reprezentácii po získu slovenského štátneho občianstva.

pivotky: Viktória Györiová (Nemzeti Kézilabda Akadémia - Maďarsko), Diana Michálková (UHC Stockerau - Rakúsko), Orsolya Demeter (DAC Dunajská Streda).

krídla: Nicol Nejedlíková (UHC Tulln - Rakúsko), Martina Popovcová (Iuventa Michalovce), Katarína PÓCSÍKOVÁ  (Slovan Duslo Šaľa),  Réka Bíziková (DAC Dunajská Streda).

spojky: Karin Bujnochová, Simona Szarková (obe MKS Zaglebie Lubin - Poľsko), Adriána Holejová (OGC Nice Côte d’Azur Handball - Francúzsko), Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári  KC SE - Maďarsko), Sára Erika Zsákovics (Eszterházy SC Maďarsko), Edina PASTOREKOVÁ a Olívia ŠČíPOVÁ  (obe Slovan Duslo Šaľa),  Natália Némethová (Házená Kynžvart - Česko).                                                                                                                                                     
poznámka: Zvýraznené sú kmeňové hráčky Slovan Duslo Šaľa.

+ + +

Prvý kvalifikačný zápas:

Ukrajina - Slovensko 25:20 (14:9).   Rozhodovali: Backovič a Palačkovič -  300 divákov;  vylúčenia: 5:4, pokutové hody: 3/4 - 1/1.

Ukrajina:  Dmitrišinová 5/1, Naumenková 4, Andrijčuková  4/2,.....

Slovensko: Ivanitsia, Olláhová - Dmytrenková, Popovcová 3, R. Bíziková 2/1, Pénzesová, Pócsíková 3, Bujnochová 2, Holejová 2, Rajnohová 3, Habánková, Bačenková, Ščípová,  D. M. Vargová, Trúnková 3, Königová 1. Tréner Jorge Dueňas, asistent Peter Pčola.

+ + +

Aký je postupový kľúč na Majstrovstvá Európy v hádzanej žien 2024 ?
Postupový kľúč z kvalifikácie na ME 2024, ktoré sa uskutočnia v závere kalendárneho roka v termíne od: 28.11.2024 – 15.12.2024 v troch štátoch: Maďarsko,  Rakúsko a Švajčiarsko je nasledovný:  

1.    priamy postup z ôsmych kvalifikačných skupín si vybojujú prvé dve reprezentácie z každej skupiny  a ďalšie štyri najlepšie reprezentačné kolektívy podľa bodových ziskov, ktoré skončia na treťom mieste.

2.    Pri postupe z tretieho miesta (postupujú štyri najlepšie hádzanárske reprezentácie z ôsmych)  sa rátajú pre tieto reprezentácie iba získané body a skóre zo zápasov s reprezentáciami, ktoré si vybojovali priamy postup na ME (umiestnené na 1. a 2. mieste kvalifikačnej skupiny).

Vzhľadom k tomu, že Slovenská ženská hádzanárska reprezentácia, v ktorej v súčasnosti pôsobí aj štvorica šalianskych hráčok: Olláhová, Pócsíková, Pastoreková, Ščípová (poznámka: v kvalifikácii na ME však už reprezentovali aj ďalšie šalianske hráčky: Furgaláková, D. M. Vargová, Königová, Varjássiová. L. Ratvajská,... ktoré chýbajú v nominácii o. i. aj pre zranenie,...), ale sú v nej aj ďalšie hráčky: Alexabdra  Ivanitsia, Barbora Lancz, Karin Bujnochová, Réka Bírik, Natália Némethová, Simona Szarková,... ktoré v Šali vyrástli, alebo pred zahraničným angažmánom tu pôsobili,...  má stále šancu vybojovať si postup na európsky šampionát nájdite si čas a cestu v nedeľu 7. apríla 2024 o 18.00 hodine k priamej účasti na dôležitom súboji s našim najväčším konkurentom v boji o postup Ukrajinou (poznámka: v jej reprezentácii pôsobí aj štvorica hádzanárok Iuventy Michalovce: Kompaniets, Soskyda, Kohuch,  a Krasnianska). Vaša prítomnosť a slušné a športové povzbudzovanie bude zaručene športovou a morálnou podporou reprezentácie, ktorá sa veľmi rád vracia do šalianskej Mestskej športovej haly, kde vraj dokáže publikum zo šalianskeho regiónu a blízkeho okolia vytvoriť vynikajúcu atmosféru, ktorá je v náročných súbojom pre naše dievčatá tým najlepším povoleným dopingom v dôležitých súbojoch.     

Preto neváhajte a príďte v nedeľu na kvalifikačný duel s Ukrajinou. STE VÍTANÍ !

JOZEF SKLENÁR

Aktuality

Aktuálne články