V šlágri bol lepší DAC,  reprezentantky v akcii
V šlágri slovenskej časti MOL ligy si lepšie viedol slovenský Hypobank (poznámka: tak nazvali české média pred štartom tohto ročníka súťaže Dunajskú Stredu) družstvo DAC – u, ktoré  získalo hneď v úvode trojgólový náskok (0:3) najmä vďaka streleckej potencii maďarskej hráčky Ellöovej, ktorej  dobre sekundovala najmä Juhosová  na krídle a na rozohrávke najlepšia hráčka Slovenska za rok 2019 Monika Rajnohová. Matušincová síce  znížila na 1:3, ale R. Bíziková pridala ďalší gól. V 8. minúte po góloch Pócsikovej a Némethovej  viedol súper iba o gól 3:4, ale to bol náš posledný najtesnejší výsledok, nakoľko, niekoľko výborných zákrokov reprezentantky Slovenska brankárky Oguntoye zobral našim hráčkam šancu držať so súperom krok. Našim hráčkam, z ktorých niektoré ukončili karanténu iba pár dní pred duelom sa iba s námahou darilo ukrajovať z náskoku hostiek. Vďaka viacerým úspešným zákrokom brankárky Novotnej (reprezentantka Česka) a streleckej pohotovosti Némethovej na spojke (poznámka: škoda, že sa k nej strelecky okrem Ráckovej nepridali aj ďalšie hráčky Dusla), ktorá zaznamenala v dueli viac ako tretinu našich gólov,  sa aj síce podarilo znížiť v priebehu polčasu ešte na rozdiel dvoch gólov (8:10, 11:13), ale súper bleskovo odpovedal a ešte do prestávky stihol súper odskočiť na rozdiel 4 gólov.

Po obrátke  ešte bola šanca na obrat, ale hneď v úvode sme zahodili pokutový hod a dva náskoky z bránkoviska, pričom v drese  DAC – u sa rozohrali a rozstrieľali aj ďalšie reprezentantky Réka Bíziková s Pastorkovou a razom viedol súper zo Žitného ostrova o  6 – 8 gólov (13:19, 14:22), čo bolo pre tento duel rozhodujúce. Absencia v tréningovom procese a v zápasoch (poznámka: hráčky Dusla stihli dva krát v poslednom období absolvovať karanténny oddych) sa v dosť veľkej miere odrazil na výkone viacerých hráčok. Silnejší hráčsky káder DAC – u si tak po zásluhe pripísal do tabuľky dva body.  Po nedávnom víťazstve nad Iuventou (28:23) získal DAC  aj skalp druhého najlepšieho slovenského klubu (poznámka: prvý zápas Dunajská Streda – Šaľa sa skončil remízou 24:24) a poriadne tak zamiešal karty v boji o slovenský primát.

Slovan Duslo Šaľa – DAC Dunajská Streda  24:30 (13:17)

R: Baďura – Ondogrecula; bez divákov; pokutové hody: 5/4 – 3/2; vylúčené: 2:2.

DUSLO: Furgaláková, Novotná – Takáčová,  Rácková 4,  A. Obstová 2, Špendlová 1, Pócsiková 3, Ščípová,  Matušincová 3/1,  Pálová, Königová 1, Tulipánová 1,  J. Vargová, Némethová 9/3, Zlatinská, Varjássiová. Tréner:  Peter Pčola, asistent:  Andrea Šalatová.  

DAC góly:  Elöová 9/1, Juhosová 6, Pastorková 4, R. Bíziková 4/1, M. Rajnohová 3, Bugárová 3, Straková 1. Tréner: Viktor Dembre.

Ďalšie výsledky MOL ligy: Hodonín – Olomouc 22:38; Prešov – Michalovce 24:30; Most - Písek 40:14, zápas Plzeň – Poruba sa nehral pre pozitívne výsledky hráčok Poruby.

Priebežná tabuľka MOL ligy: 1. Most  238:123 – 12 bodov (6 zápasov); 2. Michalovce 188:164 – 12 bodov (7 zápasov); 3. Slávia Praha  197:163 – 10 bodov (6 zápasov); 4. Olomouc 192:174 – 10 bodov (7 zápasov); 5. Dunajská Streda 144:116 – 7 bodov;,....7. ŠAĽA 178:185 – 5 bodov (7 zápasov);...   10. Zlín 149:185 – 2 body (6 zápasov); 11. Plzeň 86:119 – 0 bodov (4 zápasy); 12. Hodonín 103:168 – 0 bodov (5 zápasov).  

Najbližší program: reprezentačný asociačný termín.

                                                                                                                                                  Jozef SKLENÁR
+ + +

Šalianky v reprezentačných výberoch

Tento týždeň absolvovala reprezentácia Slovenska sústredenie v Bratislave, ktoré bolo pôvodne plánované ako príprava pred kvalifikačným turnajom I. fázy o postup na svetový šampionát 2021, ktorý sa mal uskutočniť v Luxembursku (poznámka:  okrem domácej reprezentácie mali ešte štartovať, Ukrajina, Izrael a Slovensko), ale bol z dôvodov pandémie presunutý na neskorší termín. SZH využil ponuku španielskeho zväzu (poznámka: Španielsko bude od 3. decembra štartovať v Dánsku na európskom šampionáte odohrať u nich dva priateľské medzištátne zápasy.  Vo výbere trénera Pavla Streichera boli z kolektívu Dusla Šaľa vo výbere a v Španielsku reprezentovali: Katarína Pócsiková a Natália Némethová, z hráčok, ktoré predtým pôsobili v šalianskom klube ešte reprezentovali: Réka Bíziková (DAC Dunajská Streda), Karin Bujnochová (Achenheim Truchtersheim Handball/Francúzsko), Simona Szarková a Barbora Lancz (obe Mosonmagyaróvári KC SE/Maďarsko).

prvý zápas:  Španielsko – Slovensko 32:21 (17:10)
pok. hody: 4/3 – 0; vylúčené: 3 – 3.                                                                                                                                                                                                                 
Slovensko: Oguntoye, Medveďová, Voržáčková – Trúnková 2, Dulinová, Pastorková, Patrnčiaková, Popovcová 3, Pócsíková 1, R. Bíziková 1, Bujnochová 2, S. Szarková 1, B. Lancz 6, Bajčiová, N. Némethová 5, M. Rajnohová.

+ + +

druhý zápas: Španielsko – Slovensko 24:22 (11:11)
pok. hody: 2/2 – 2/2; vylúčené:  4 – 3.
Slovensko: Oguntoye, Medveďová, Voržáčková – Trúnková, Dulinová 1, Pastorková, Patrnčiaková 1, Popovcová 4, Pócsíková 1, R. Bízik 4/2, Bujnochová 7, S. Szarková 2, B. Lancz 1, Bajčiová, N. Némethová 1, M. Rajnohová
pok. hody: 2/2 – 2/2, vylúčené:  4 – 3

Pavol Streicher (tréner SR): „Dnes to bolo z našej strany oveľa lepšie ako v piatok. V porovnaní s prvým zápasom, na ktorý sme nastúpili prakticky po vystúpení z lietadla, sme sa lepšie pohybovali i bránili. Predviedli sme kvalitnejší výkon. V I. polčase sme mali problémy s premieňaním šancí, zahodili sme päť protiútokov a súper do 25. min viedol o dva – tri góly. Tentoraz sme lepšie zvládli záver a pred prestávkou sme vyrovnali. V druhom dejstve sa obe družstvá striedali vo vedení. Ešte v 56. min bol stav vyrovnaný 21:21. Nanešťastie, v záverečnej fáze sme nenašli správne riešenia v útoku a nedokázali sme ubrániť vysokú pivotku súpera, ktorá nám tam dala dva góly. Takisto ako v piatok sme nemohli pre zdravotné problémy nasadiť do hry Moniku Rajnohovú (noha) a Kiku Pastorkovú (zlomený nos), ale inak si zahrali všetky hráčky.“   

+ + +   

Novotná v reprezentácii Česka                                                                                                                                                                                                               

Šalianska brankárska opora Sabrina Novotná absolvovala taktiež sústredenie (od 22.11.- 30. 11. 2020) s Českou reprezentáciou v Chebe, kde sa pripravuje Česko k štartu na majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia v Dánsku v termíne od 3. – 20. decembra 2020. Česko bude štartovať v „A“ skupine, ktorá sa odohrá v Herningu a v skupine bude mať za súperov reprezentácie: Rusko, Švédsko a práve vice majstra sveta Španielsko. Našej brankárke držíme palce, k záverečnej nominácii a pokiaľ dostane príležitosť chytať, tak nech sa jej v drese Česka na šampionáte darí.                                                                                                                                                                                   
                                                                                                                                                   Jozef SKLENÁR
Aktuality

Aktuálne články