Cez víkend pocestujeme na Ostravsko
V piatom kole nového ročníka MOL ligy na Moravsko Slezsko, do tretieho najväčšieho mesta v Česku  skoro 300 tisícovej Ostravy, kde budú ich súperom v sobotu 8. 10. 2022 o 18.00 hodine hádzanárky Poruby (poznámka: časť Poruba sa radí so 66. 000 obyvateľmi medzi najväčšie).

+ + +                                                                                                                            

Po nie veľmi úspešnom pôsobení Poruby v minulom ročníku MOL ligy – 2021/2022, keď Sokol obsadil až 10. miesto (poznámka: za nim sa z českých celkov umiestnili iba Zlín a Hodonín)  došlo už v priebehu sezóny k zmene trénera - novým sa stal Stanislav Pupík (Slovensko). Pred štartom tohto ročníka však prišlo k ďalšej zmene a novým kormidelníkom sa stal skúsený český tréner Jaroslav Hudeček, nakoľko S. Pupík sa vrátil do mužského hádzanárskeho kolotoča na Slovensku.  Cieľom vedenia HK Sokol je úspešné účinkovanie v pokojných vodách stredu tabuľky, so snahou zabojovať po 22 kolách základnej časti o českú fázu play – off.

+ + +

Pred štartom tohto ročníku prišlo v hráčskom kádri ostravského zástupcu k viacerým zmenám.  Z kádra odišli dve kanonierky, keď štvrtá najlepšia strelkyňa minulého ročníka medzinárodnej súťaže Eliška Dessortová (158 gólov) posilnila DAC Dunajskú Stredu)  a piata najlepšia strelkyňa súťaže Silvia Polášková (143 gólov) zamierila do najvyššej Poľskej ligy, kde nasledovala oddielovú kolegyňu Hanu Múčková, ktorá tam pôsobí o niečo skôr. V tomto ročníku budú Porube chýbať aj skúsené opory  Roháčková s Meiwaelderovou, ktoré ukončili aktívnu činnosť.  Novou a zahraničnou posilou je skúsená už 33.  ročná ľavá spojka Sheila Hiraldo (Portoriko) a viacero mladých talentov z vlastnej liahne.

+ + +                                                                                                            

V doterajšom priebehu ročníka 2022/2023 je Poruba na 10. mieste tabuľky so ziskom dvoch bodov a pasívnym skóre 101:114 aj z toho dôvodu, že sa už stretla  v majstrovskom zápolení s tromi medailovými zástupcami z minulého ročníka: DHC Plzeň, Zoru Olomouc a Dunajskú Stredu, ktorú mala  na domácej palubovke na lopatkách, keď ešte v 33. minúte viadla Poruba o päť gólov 18:13 !                                          

Výsledky HK Sokol Poruba:

Tatran Stupava – Sokol Poruba 25:26 (14:12) Farářová 10/5; Baumbachová 6; Hiraldo 3,...                                                                                                             

Sokol Poruba – DAC Dunajská Streda 24:28 (17:13) Faráŕová 6/3; Baumbachová 5; Konečná 3;....                                                                                                                

ZORA Olomouc – Sokol Poruba 31:28 (15:12) Faráŕová 12/6; Mrázková 5; Salašová 3 góly;...                                                                                                                    

DHC Plzeň – Sokol Poruba 30:23 (14:13) Faráŕová 7/3; Konečná 6, K. Rajová 3;...    

+ + +                                

Tréner Jaroslav Hudeček sa opiera v majstrovských bojoch v súčasnosti o najlepšiu trojicu kanonierok: Anežka Farářová (r. 2002), ktorá je s 35 gólmi  treťou najlepšou strelkyňou súťaže; Adéla Baubachová (r. l999 – 12 gólov) a pivotka Salašová (r. l993) Michaela Konečná (r. l998), ktorá v minulom ročníku nastrieľala súperom 91 gólov. Oporami sú aj ďalšia skúsená hráčka Salašová (r. l993) s Bártovou (r. l992), ako aj mladé vekom ešte dorastenky  dvojičky Karolína a Krystína Rajové (r. 2004), Mrozková s Ulmanovou (obe r. 2005), či ďalšie mladé hráčky: Šmidáková, Vachtarčíková, Prašivková,... ktorá majú za sebou už nielen MOL ligové štarty, ale aj gólové zápisy v nej.                                                                                                                

+ + +                                                                                                                   

KUK do archívu:  
+ V minulom ročníku MOL ligy v oboch vzájomných dueloch sa tešili z víťazstve naše hádzanárky:                                                                                                                         
5. kolo: Šaľa – Poruba 35:32 Tulipánová a Ratvajská po 5; Ščípová a D.M. Vargová po 4;... –  Polášková 6/1; Tichá 4/2; Salašová 4 góly ;;....                                                          1

18. kolo: Poruba – Šaľa 26:28 Dessortová 8/3, Konečná 7; Baumbachová 4,....- Pócsíková 5/4; D. M. Vargová  a Ušiaková po 4 góly,...  

+ V historickej tabuľke MOL ligy sú hádzanárky Poruby na 8. mieste tabuľky so ziskom 288 bodov, keď odohrali 238 majstrovských zápasov, z ktorých 238 vyhrali, 12 remizovali a v 88 zápasoch prehrali pri aktívnom skóre 6.601:5.898 v konkurencii 31 hádzanárskych kolektívov Česka, Rakúska a Poľska.                                           
Naše hádzanárky sú na 2. mieste so ziskom 636 bodov zo 451 zápasov.   

Krátky štatistický pohľad na nášho víkendového súpera hovorí, že pri plno hodnotnom výkone aký predvádzalo Duslo Šaľa v
prvých 4 kolách by sa nemali vracať z Ostravska naprázdno, k čomu im bude držaž vedenie klubu, ale aj šalianski priaznivci palce.

                                                                                                  JOZEF SKLENÁR  
Aktuality

Aktuálne články