MOL ligový telegram 6. kola + Privítame hádzanárskeho suveréna.
Šieste kolo pokračovalo v trende z posledných víkendov, keď sa hralo od stredy do nedeli  a o prekvapenia, ale aj raritu nebola ani v tomto kole núdza. V stredajších predohrávkach si Iuventa vysokým víťazstvom nad Porubou  (37:24) narobila chuť na domáci víkendový dvoj zápas so švajčiarskym zástupcom Yellow Winterthur (poznámka: Michalovce – Winterthur 23:22 a 20:21; na sedmičky 5:4 –postúpila  Iuventa do 3. kola Európskeho pohára). Víťazstvá  Mostu so Stupavou 33:17 a Slávie Praha s Kynžvartom 25:20 sa očakávali.  Prekvapenie sa zrodilo v moravskom derby, keď Zlín prekvapujúco porazil 31:28 bronzový Olomouc a pripísal si do tabuľky prvé MOL ligové víťazstvo. Čiastočným prekvapením, al pre Šaľu potešujúcim bolo aj víťazstvo Dusla na horúcej plzenskej palubovke v pomere 33:36. Raritou a nielen 21. ročníka MOL ligy bol duel Písek – Dunajská Streda, ktorý sa nedohral, nakoľko arbitri v 22.10 minúte za stavu 13:12 ukončili duel  pre nespôsobilú hraciu plochu (šmykľavá a mokrá palubovka) a tak o výsledku tohto duelu rozhodne športovo – technická komisia (poznámka:  druhý slovenský zástupca v európskych pohároch EHF Dunajská Streda nepostúpil  v domácom dvoj zápase so zástupcom Islandu Valurom Reykjavik, nakoľko po víťazstve v prvom zápase 29:26 v druhom prehral 24:31).  

+ + +

V tomto kole napriek výhre s Kynžvartom nerobila strelecké manévre Slávia Praha, ktorá má so 187 gólmi ďaleko najlepší útok, a tak najviac gólov padlo v jednom zo šlágrov medzi Plzňou (strieborná) a Šaľou (bronzová v minulom ročníku), v ktorom videli diváci skoro 70 – gólovú hranicu (33:36 – 69 gólov) a to napriek tomu, že boli na palubovke tri reprezentačné brankárky (Plzeň – Karin Řezáčová r. 2001) a v Šali (Soňa Furgaláková – r. 1999 a Viktória Vorzáčková – r. 2002). Zaujímavosťou bolo, že toto kvalitné trio mladých brankárok, doplnila v drese Plzne skúsená „matadorka“  Eva Mancellari – r. l981!  Druhý najvyšší počet o osem gólov menej videli v Michalovciach (37:24) a v zápase Zlín – Olomouc 31:28 inkasovali obrany 59 gólov. Rovných 50 gólov „sa urodilo“ v Moste (33:17) a najmenej iba 45 v zápase Slávia Praha – Kynžvart (25:20), pred najvyššou návštevou kola – 450 divákov, nakoľko Slávia si  vybrala si strelecký voľno (poznámka do štatistiky nie je zarátaný nedohraný duel Písek – Dunajská, kde za 22 minút videli diváci dostatok 25 gólov a nečudo, keď boli na palubovke najlepšia strelkyňa súťaže Iveta Korešová – 57 gólov a v tom čase štvrtá najlepšia kanonierka skúsená Kata Juhos (r. l988 – 37 gólov). Bohužiaľ,  pravdepodobne ani jednej z nich do streleckej tabuľky góly z tohto nedohraného súboja nepribudnú,...  


+ + +                                                                                                                                                  

V tomto kole aj vinou nedohraného duelu extra strelkýň veľmi nebolo. Primát najlepšej kanonierky vďaka 10 gólom z toho tri z pokutových hodov Veroniky Galuškovej zostal v Plzni (poznámka: Šaľa sa zasa  tešila  z bodov), osem gólov do streleckej tabuľky pribudlo na konto Adély Stŕíškovej 8/2 (Most), ktorá sa tým vrátila do TOP 10 najlepších kanonierok. Po sedem gólov zaznamenali skúsené hráčky:  Martina Weissenbilderová – 7/3 (r. l992;  Slávia Praha), legionárka Iryna Kompaniets 7/1 (r. l993; Michalovce), ktorú uvidíme cez víkend v Šali (poznámka:  strelecky sa jej darilo aj v Európskom pohári, keď do siete Winterthuru strelila 13 gólov) a talentovaná Michaela  Daňková 7/3  (r. 2003; Zlín). Po šesť gólov vsietilo cez víkend sedem  hráčok: Natália Kuxová (Olomouc), Pavla Bahorecová (Stupava), Sheila Hiraldo (Poruba), Alena Dvorščáková (Michalovce), Denisa Franczová (Plzeň) a čo teší aj dve šalianske opory Katarína Pócsíková a pivotka Barbora Königová (poznámka: keby im takáto strelecká forma vydržala, čo najdlhšie).     

+ + +

Napriek tomu, že sa hralo viacero dôležitých duelov opäť bolo  odohrané čisté kolo bez červenej karty. Po deväť dvojminútových trestov udelili arbitri v zápase: Zlín – Olomouc (5:4) a Michalovce – Poruba (5:4), o jedno vylúčenie menej videli priaznivci hádzanej v zápase Plzeň – Šaľa (3:5) a Most – Stupava (4:4). Suverénne „najslušnejším bol duel Slávia Praha – Kynžvart, kde boli udelené iba štyri (1:3) najnižšie tresty. Šiesty duel Písek – Dunajská Streda sa do štatistík neráta.
Najbohatším zápasom na pokutové hody bol práve zápas Slávia Praha – Kynžvart, kde arbitri nariadili 11 sedmičiek (7/5 – 4/1), keď z nich skoro polovička päť  neskončila gólom!  Deväť sedmičiek videli diváci v zápase Plzeň – Šaľa (5/3 – 4/3), o jednu menej v dueli Most – Stupava (2/2 – 6/3). po sedem pokutových hodov videli diváci v ďalších dvoch zápoleniach: Michalovce – Poruba (1/1 – 6/5) a Zlín – Olomou (4/4 – 3/2). V tomto kole sa nenašiel zápas, kde by boli premenené všetky sedmičky.   

+ + +     
Ako sme spomínali v telegrame so 6. kola pozíciu kanonierky Iveta Korešová – 57 gólov z Písku si udrží (poznámka: aj keď sme nečakali, že zápas Písku sa nedohrá), na rozdiel 5 gólov sa priblížila jej konkurentka a minulo ročná najlepšia strelkyňa Veronika Galušková (Plzeń – 52 gólov).Tretia v tabuľke je Anežka Farářová (r. 2002, Poruba) a Natália  Kuxová (Olomouc) so 40 gólmi.  Piate miesto si s 37 gólmi udržala Kata Juhos (Dunajská Streda), na 6. miesto sa prebojovala Adela Stříšková (Most – 36 gólov) a siedma priečka s 35 gólmi patrí skúsenej pivotke Alene Stellnerovej (r. l988 – Písek).  Hneď za ňou je s gólovým sklzom naša Olívia Ščípová  (Šaľa) s 34 gólmi. Na 9. mieste je s 33  gólmi skúsená Weissenbilderová (Slávia Praha) a desiatku najlepších súčasných kanonierok uzatvára s 31 gólmi spojka Iuventy, ktorú uvidíme aj v Šali Alena Dvorščáková (r. 2002). Hádzanársku verejnosť v Šali teší, že do najlepšej „tridsiatky: sa dostali aj ďalšie naše hráčky: 15. – 16. miesto Katarína Pócsíková – 25 gólov; 20. miesto Diana Mária Vargová – 23 gólov a 23. miesto Barbora Königová – 22 gólov. Bilancia s akou sme sa už viac mesiacov nemohli pochváliť.  

                                                                                                                                         JOZEF SKLENÁR        
+ + + + +

Privítame hádzanárskeho suveréna

Tento víkend sobota 22.10. 2022 o 18.00 by sa Mestská športová hala v Šali mala podstatne viacej zaplniť priaznivcami ženskej hádzanej, nakoľko šalianske hádzanárky privítajú v rámci 7. kola medzinárodnej hádzanárskej MOL ligy  súpera viac ako zvučného, nakoľko pricestuje 13. násobný majster Slovenska Iuventa Michalovce (poznámka: jeden titul získali ešte v roku 2003 Michalovce ešte pod názvom Zekon Chemkostav)

+ + +
V hráčskom kolektíve majstra Slovenska z jubilejného 20. ročníka MOL ligy Iuventy Michalovce (poznámka: posledných 11 ročníkov sa stali korisťou zástupcu z pod Vihorlatu) prišlo pred štartom tohto ročníka k viacerým zmenám v hráčskom kádri (poznámka: býva to však v menšom, či väčšom rozsahu každým rokom pravidlom) a zmena nastala aj na trénerskom poste, keď sa novým lodivodom stal už skúsený  39. ročný tréner Petr Kostka z Česka.

Z majstrovského kádra Iuventy  odišli: Marianna Rebičová (Lublin);  Ivana Godeč (Podgorica); Milica Trifunovič (Le Havre); Vladimíra Bajčiová (Salerno)Nikoleta Trúnková (Kisvárdi KC); Adriána Holejová (NiceňDana Abildová (bez angažmánu); Valéria Dulinová.  

Novými tvárami sú: Lucja Humelová (Osijek); Andrezza Paizinho (Yalikavakspor Club); Anastasija Krivokapič ( (ŽRK Umag); Cristina Gheorgeová (KKA Szombathely); ...posily z Ukrajina,  taktiež talentované dorastenky a vrátila sa aj skúsená Iryna Kompaniets. .

+ + +

V doterajšom priebehu odohrali hádzanárky Iuventy šesť majstrovských duelov, v ktorých dosiahli so svojimi súpermi nasledovné výsledky:

vonku:
Slávia Praha – Michalovce 32:27 (14:15) Dvorščáková 11, Gheorgeová 5, Klučková 3,....
Stupava – Michalovce 28:37 (15:21) Popovcová 12, Dvorščáková 7, Humelová 5,...
Olomouc – Michalovce 24:23 (12:14) Kompaniets 7,  Wöllingerová 6, Popovcová a Dvorščáková po 3,...

doma:
Michalovce – Kynžvart 27:30 (11:17) Gheorgeová a Štefániková po 4, Krivokapič a Paizinho po 3,...
Michalovce – Dunajská Streda 20:19 (10:9) Kompaniets 6, Štefaníková 4, Popovcová, Wöllingerová po 3,...
Michalovce – Poruba 37:24 (20:9) Kompaniets 7, Dvorščáková 6, Kohuchová 5,....

Po 6. kole medzinárodnej hádzanárskej MOL ligy sú:
hádzanárky Iuventy Michalovce na 4. mieste tabuľky so skóre 171:157 a ziskom 6. bodov.
hádzanárky Slovan Duslo Šaľa sú na 2. mieste tabuľky so skóre 178:154 a ziskom 10 bodov.

+ + +

Tréner Petr Kostka sa spolieha v majstrovských bojoch o čerstvé hráčky reprezentácie  Slovenska: Martina Popovcová, Bibiana Štefaniková, Alena Dvorščáková,  Natália Dmytrenková, ako aj o skúsené opory Patríciu Wöllingerovú, ex šalianku Líviu Klučkovú a samozrejme aj o všetky nové posily. Michalovská defenzíva je vystužená v bránke skúsenou medzinárodnou dvojicou: Iryna Jablonská (r. l991) a Naira Almeidová (r. l993), doplnené  mladou talentovanou Barborou Jakubíkovou (r. 2004).  
Strelecky sa doposiaľ v drese Iuventy najlepšie darí: Alene Dvorščákovej (10. miesto v streleckej tabuľke – 31 gólov); Martina Popovcová (26. gólov – 15. miesto) a Oryna Kompaniets (30. miesto – 20 gólov, hrala iba  v troch zápasoch).   

KUK do archívu:

V minulom 20. ročníku MOL ligy sa vo vzájomných súbojoch s Iuventou  viac darilo Michalovciam, keď vyhrali oba vzájomné duely:

10. kolo: Michalovce – Šaľa 39:23 (Štefaníková, Bajčiová , Trúnková a Godeč po 5,... – Somogyi 10/6, Rácková, Zlatinská a Ratvajská po 2,....

23. kolo: Šaľa – Michalovce 21:31 (Pócsíková a Varjássiová po 4, Vargová a Zlatinská po 3,.... – Trúnková a Godeč po 6, Rebičová 5, Popovcová 4,.....

+ V historickej tabuľke MOL ligy je suverénne na čele Iuventa Michalovce, keď podobne ako naše hádzanárky štartovali vo všetkých ročníkoch. Zo 451 zápasov Iuventa vyhrala 364, v 19 dueloch bola remíza a 68 zápasov prehrali pri vysoko aktívnom skóre  14.270:10.643 a 747 bodovom zisku (poznámka: na 2. mieste v konkurencii 31 kolektívov, ktoré v MOL lige v doterajšom priebehu bodovali ja Slovan Duslo Šaľa na 2. mieste s bilanciou: 451 zápasov – 308 výhier 23 remíz a 120 prehier; skóre: 12.158:10.024 a so 636 bodovým ziskom.).  

Samotný pohľad na štatistiky a bilanciu hovorí, že v sobotu o 18.00 hodine môžu byť priaznivci hádzanej v Šali a regióne svedkami výbornej hádzanej, na ktorú Vás vedenie HK a naše reprezentantky srdečne pozývajú a tešia sa na Vašu už tradičnú podporu.
                                                                                                                             JOZEF SKLENÁR      
Aktuality

Aktuálne články